Riverside Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
QLD-M3.png
Riverside Expressway map.png
M3
Begin Brisbane
Einde Brisbane
Lengte 2 km
Route

Afslagsymbool.svg Boomerang Street

Afslagsymbool.svg Skew Street

Afslagsymbool.svg Ann Street

Afslagsymbool.svg Elizabeth Street

Afslagsymbool.svg Margaret Street

Brug.svg Captain Cook Bridge

Pacific Motorway

Niet te verwarren met de Riverside Freeway in California.

De Riverside Expressway is een expressway in Brisbane, Queensland, Australië. De snelweg loopt over de oever van de Brisbane River door het centrum van Brisbane en is 2 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Riverside Expressway.

De Riverside Expressway begint net buiten het centrum van Brisbane op de noordoever van de Brisbane River. Hier is een indirecte aansluiting naar de Inner City Bypass. De snelweg telt 2x3 rijstroken zonder vluchtstroken en loopt ingeklemd tussen de wolkenkrabbers en de rivier. Er zijn diverse aansluitingen die het centrum van Brisbane bedienen, veelal met fly-overs die direct op het onderliggend wegennet uitkomen, er is geen ruimte voor reguliere diamantaansluitingen. De snelweg is indrukwekkend om te rijden met de skyline aan de oostkant en de rivier aan de westkant. Via de Captain Cook Bridge steekt men dan de Brisbane River over met 2x4 rijstroken, waarna de Pacific Motorway verder gaat richting de Gold Coast.

Geschiedenis

De aanleg van de Riverside Expressway begon eind 1968, met de aanleg van de Captain Cook Bridge, die in 1972 werd opengesteld. In 1973 sloot de Pacific Motorway hier op aan en in 1975 was de Riverside Expressway voltooid. In oktober 2006 werd de snelweg afgesloten vanwege problemen met de viaductconstructie. Later is de snelweg weer opengesteld, maar niet voor vrachtverkeer.

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.[1]

locatie 2012 2016
Afslagsymbool.svg Herschel Street 83.900 91.300
Afslagsymbool.svg Turbot Street 104.000 110.500
Afslagsymbool.svg Elizabeth Street 104.200 103.800
Afslagsymbool.svg Margaret Street 130.200 131.700

Referenties

  1. traffic census data | Queensland Government Data
Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway