State Route 91 in California

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Riverside Freeway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
California 91.svg
SR-91 CA.png
SR-91
Begin Gardena
Einde Riverside
Lengte 59 mi
Lengte 95 km
Route

Centrum.svg Manhattan Beach

Centrum.svg Torrance

Centrum.svg Gardena

Knooppuntsymbool.svg6 I-110.svg Harbor Fwy

Afslagsymbool.svg7A Main Street

Afslagsymbool.svg7B Avalon Boulevard

Afslagsymbool.svg8 Central Avenue

Afslagsymbool.svg9 Wilmington Avenue

Afslagsymbool.svg10A Acacia Avenue

Afslagsymbool.svg10B Alameda Street

Afslagsymbool.svg10C Santa Fe Avenue

Afslagsymbool.svg11 Long Beach Boulevard

Knooppuntsymbool.svg12A I-710.svg Long Beach Fwy

Afslagsymbool.svg12B Atlantic Avenue

Afslagsymbool.svg13 Cherry Avenue

Afslagsymbool.svg14A Paramount Boulevard

Afslagsymbool.svg14B Downey Avenue

Afslagsymbool.svg15A Lakewood Boulevard

Afslagsymbool.svg15B Clark Avenue

Afslagsymbool.svg16 Bellflower Boulevard

Knooppuntsymbool.svg17 I-605.svg San Gabriel River Fwy

Afslagsymbool.svg17A Studebaker Road

Afslagsymbool.svg18 Pioneer Boulevard

Afslagsymbool.svg19A Norwalk Boulevard

Afslagsymbool.svg19B Artesia Boulevard

Afslagsymbool.svg19C Shoemaker Avenue

Afslagsymbool.svg20 Carmenita Road

Afslagsymbool.svg21 Orangethorpe Avenue

Afslagsymbool.svg23A Knott Avenue

Afslagsymbool.svg23B Beach Boulevard

Knooppuntsymbool.svg24 I-5.svg Santa Ana Fwy

Afslagsymbool.svg25 Magnolia Avenue

Afslagsymbool.svg26 Brookhurst Street

Afslagsymbool.svg27 Euclid Street

Afslagsymbool.svg28 Harbor Boulevard

Afslagsymbool.svg29 East Street

Afslagsymbool.svg30A State College Boulevard

Knooppuntsymbool.svg30B California 57.svg Orange Fwy

Afslagsymbool.svg31 Kraemer Boulevard

Afslagsymbool.svg33 Tustin Avenue

Knooppuntsymbool.svg34 California 55.svg Costa Mesa Fwy

Afslagsymbool.svg35 Lakeview Avenue

Afslagsymbool.svg36 Imperial Highway

Afslagsymbool.svg39 Weird Canyon Road

Knooppuntsymbool.svg40 California 241.svg Foothill Corridor

Afslagsymbool.svg41 Gypsum Canyon Road

Afslagsymbool.svg44 Green River Road

Knooppuntsymbool.svg45 California 71.svg Chino Hills Fwy

Afslagsymbool.svg47 Serfas Club Drive

Afslagsymbool.svg48 6th Street

Afslagsymbool.svg49A Lincoln Avenue

Afslagsymbool.svg49B Grand Boulevard

Afslagsymbool.svg50 Main Street

Knooppuntsymbool.svg51 I-15.svg Mojave Fwy

Afslagsymbool.svg53 McKinley Street

Afslagsymbool.svg54 Pierce Street

Afslagsymbool.svg55A Magnolia Avenue

Afslagsymbool.svg55B La Sierra Avenue

Afslagsymbool.svg56 Tyler Street

Afslagsymbool.svg58 Van Buren Boulevard

Afslagsymbool.svg59 Adams Street

Afslagsymbool.svg60 Madison Street

Afslagsymbool.svg61 Arlington Avenue

Afslagsymbool.svg62 Central Avenue

Afslagsymbool.svg63 14th Street

Afslagsymbool.svg64 University Avenue

Afslagsymbool.svg65A Spruce Street

Knooppuntsymbool.svg65B I-215.svg Moreno Valley Fwy

Knooppuntsymbool.svg65C California 60.svg Pomona Fwy

De State Route 91, SR-91, ook wel The 91 (ninety-one) genoemd, is een state route en freeway in Amerikaanse staat California, gelegen in de regio Los Angeles. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding door het zuiden van de agglomeratie, vanaf Gardena tot Riverside. De autosnelweg voert door drie counties en is de enige verbinding tussen de snelgroeiende voorsteden in Riverside County en de werklocaties in Orange County en Los Angeles, het is derhalve één van de drukste en meest filegevoelige wegen van de regio. De gehele route ligt binnen stedelijk gebied, van de I-110 in Gardena tot de I-215 en State Route 60 in Riverside. Tussen Anaheim en Corona liggen aparte tolstroken in de middenberm, de '91 Express Lanes'. De State Route 91 is 95 kilometer lang.

Routebeschrijving

Gardena Freeway

De eerste paar kilometer van de State Route 91 heet de Gardena Freeway, genoemd naar het voorstadje aan het westelijke uiteinde ervan. Vroeger heette dit stukje de Redondo Beach Freeway, maar de State Route 91 is nooit verlengd tot ten westen van I-110. De autosnelweg begint op Vermont Avenue, als voortzetting van Artesia Boulevard. Men kruist direct de Interstate 110, die van het centrum van Los Angeles naar de havens in het zuiden verloopt. Men passeert door de industriële voorsteden Carson en Compton en bijna de hele Gardena Freeway is omgeven door een enorm bedrijventerrein, wat 7 kilometer lang is. De Gardena Freeway telt 2x4 rijstroken.

Artesia Freeway

De Artesia Freeway ter hoogte van I-605 bij Bellflower.

Ter hoogte van Paramount kruist men de Interstate 710, de Long Beach Freeway, die van Long Beach naar Pasadena verloopt. Ten zuiden van de snelweg ligt de grotere stad Long Beach en ten noorden ervan de voorsteden Paramount en Bellflower. Deze suburbs zijn onderdeel van de zogenaamde "Gateway Cities", een aantal middelgrote voorsteden langs de Interstate 5 ten zuidoosten van Los Angeles, ingeklemd tussen Los Angeles en Orange County. Dit traject voert voornamelijk door woonwijken. Ter hoogte van Cerritos kruist men de Interstate 605, de San Gabriel River Freeway, die van Long Beach naar Duarte verloopt.

Men passeert het stadje Artesia, waar dit gedeelte van de State Route 91 naar vernoemd is. De laatste stad aan de Artesia Freeway is Buena Park. Hier is een vrij groot bedrijventerrein gelegen, waar ook de Interstate 5 doorheen loopt. Aan de oostkant van Buena Park kruist men I-5, de Santa Ana Freeway. Dit knooppunt is niet compleet, vanaf het zuiden naar het oosten, en vanaf het noorden naar het westen is niet mogelijk, maar omdat dit te verwaarlozen verbindingen zijn, zijn die ook niet nodig. Hier slaat zowel veel verkeer af richting het zuiden, naar Santa Ana en San Diego, alsmede er veel verkeer uit Los Angeles invoegt richting het oosten.

Riverside Freeway

Niet te verwarren met de Riverside Expressway in Brisbane, Australië.

De Riverside Freeway bij Corona.

Het langste gedeelte van de State Route 91 heet de Riverside Freeway. Hier begint ook het traject dat de meeste files kent. Ten zuiden van de autosnelweg ligt Anaheim, ten noorden van de snelweg ligt Fullerton. Dit stuk van de Riverside Freeway telt 2x6 rijstroken, met HOV-lanes aan de linker kant. Aan de oostkant van Anaheim ligt een groot bedrijventerrein van 12 kilometer lengte. Men kruist de State Route 57, die vanaf Santa Ana naar San Dimas verloopt. Hier slaat veel verkeer af vanuit het oosten naar het zuiden, en vice versa, doordat in het zuiden van Anaheim een groot bedrijventerrein zit. Vanaf hier verloopt de autosnelweg parallel aan de Santa Ana River.

Een paar kilometer verderop eindigt de State Route 55 op de State Route 91. Vanaf hier neemt de drukte snel toe, omdat dit een belangrijke verbinding is tussen de werklocaties rond Orange, Santa Ana en Irvine en de snelgroeiende voorsteden rond Corona, Riverside en Moreno Valley. Men passeert langs de rijke voorstad Yorba Linda, wat gelegen is tegen de Chino Hills, de van oudsher scheiding tussen het oude Los Angeles en de nieuwe voorsteden ten oosten daarvan. Aan de oostkant van Anaheim eindigt de State Route 241, die een alternatief vormt richting de werklocaties in Irvine. Even ten oosten van dit knooppunt doorkruist men de Santa Ana Mountains, het gebergte wat de culturele scheiding is tussen Orange County en het Inland Empire. Men komt hier in de vele nieuwe, snelgroeiende voorsteden van Riverside County. Dit traject van de Riverside Freeway telt 2x7 rijstroken.

De eerste voorstad hier is Corona. Men kruist hier de State Route 71, die naar Pomona in het noorden leidt. Ten oosten van het centrum van Corona kruist men de Interstate 15, die noord-zuid van Las Vegas naar San Diego verloopt. Dit knooppunt bestaat uit 4 niveau's en veel verkeer komt en gaat hier richting het zuiden, naar de verre voorsteden rond Murrieta en Temecula. Los Angeles zelf ligt hier al op 75 kilometer vandaan. Men komt hierna in Riverside, de hoofdstad van Riverside County, en is een vrij grote stad met ruim 300.000 inwoners. Riverside zelf is druk genoeg om files te laten ontstaan die niet gerelateerd zijn aan de files richting Los Angeles en Orange County. Langs de autosnelweg liggen een aantal grote bedrijventerreinen. De State Route 91 eindigt uiteindelijk op het knooppunt met de Interstate 215, en State Route 60. Vanaf hier gaat de Pomona Freeway terug naar het westen, naar Pomona en Los Angeles, de Escondido Freeway naar het zuidoosten, richting Moreno Valley en Murrieta, en de Riverside Freeway gaat door naar San Bernardino.

91 Express Lanes

De 91 Express Lanes.

De 91 Express Lanes zijn 29 kilometer lange tolstroken van de State Route 91 tussen de SR-55 in Anaheim en I-15 in Corona. De tolweg was de eerste in zijn soort en was de eerste tolweg in de wereld die geheel geautomatiseerd was, tolpoorten kwamen er niet aan te pas. De express lanes zijn in 1995 geopend en in 2017 verlengd van SR-71 tot I-15 in Corona.

De tolstroken bestaan uit 2 stroken per richting naast het reguliere verkeer, gescheiden door 1 meter hoge markeringspaaltjes van het overige verkeer. Men kan alleen bij het begin en het einde van de 29 kilometer lange stroken erop en eraf, evenals op de county line tussen Orange County en Riverside County. Op deze manier kan men betaald de eindeloze files op de SR-91 vermijden. Dagelijks maken zo'n 50.000 voertuigen van de express lanes gebruik.

Het systeem werkt als een open tolsysteem, door middel van RFID technologie met een FasTrak transponder. De toltarieven zijn variabel en zijn afhankelijk van het moment van de dag, met vastgestelde congestietarieven, alhoewel die niet gebaseerd zijn op de feitelijke congestie. De tolkosten kunnen behoorlijk oplopen, tot meer dan 14 dollar op het drukste uur (oostelijke richting op vrijdagmiddag tussen 3 en 4). De hoogste toltarieven in de ochtendspits zijn lager.[1]

De 91 Express Lanes waren oorspronkelijk in het beheer van een privaat bedrijf, met een voorwaarde in het concessiecontract dat concurrerende extra capaciteit niet toegestaan was. Daarom kon het tolvrije deel van de snelweg niet verbreed worden. De Orange County Transportation Authority (OCTA) kocht de express lanes in 2003 voor $ 207 miljoen en kon daarna beginnen met de verbreding van de State Route 91.[2] Sinds 2017 zijn de 91 Express Lanes ook gedeeltelijk in het beheer van de Riverside County Transportation Commission (RCTC).

Geschiedenis

De Riverside Freeway bij Yorba Linda.

De State Route 91 was vroeger onderdeel van de US 91 tussen Las Vegas en Hermosa Beach. Het nummer is later ingekort tot het snelweggedeelte tussen Gardena en Riverside. Het oudste deel van de autosnelweg ligt in het oostelijke Riverside, dat omstreeks 1957 is opengesteld. Rond 1961 was vrijwel het gehele stuk door Riverside County gereed van Corona tot Riverside. Een ander ouder deel is het tracé door Anaheim, dat eveneens eind jaren '50 is opengesteld voor het verkeer.

De Artesia Freeway is voornamelijk eind jaren '60 opengesteld, met name in 1968 en 1969. In 1971 werd ook het deel bij Yorba Linda voltooid, waarna er een lang stuk gereed was tussen I-605 bij Cerritos tot in Riverside. Midden jaren '70 is het westelijkste deel door het noorden van Long Beach opengesteld. Een uitzondering was de laatste kilometer tot aan de Harbor Freeway (I-110). Dit deel opende in 1985 voor het verkeer, waarna de Riverside Freeway in zijn huidige vorm voltooid was. Op 2 december 2010 opende een 7e rijstrook tussen de SR-241 en SR-71 ten oosten van Anaheim, alleen richting oosten. Er zijn sindsdien 5 tolvrije rijstroken en 2 tolstroken.

Anaheim - Yorba Linda

Tussen augustus 2011 en 21 februari 2013 is de snelweg over 10 kilometer tussen de SR-55 en SR-241 in het oosten van Anaheim verbreed met één extra rijstrook per richting. De snelweg telt sindsdien 2x7 rijstroken, inclusief de 2x2 bestaande express lanes (tolstroken) in de middenberm. Het project kostte $ 66 miljoen.[3]

Tussen mei 2013 en juni 2016 is een extra rijstrook in westelijke richting aangelegd over 9 kilometer vanaf de SR-57 tot de I-5. De snelweg vormt hier de grens tussen de steden Anaheim en Fullerton. De verbreding kwam op 7 juni 2016 gereed.[4] Sinds de verbreding zijn er 5 rijstroken richting westen. Richting oosten lagen reeds 5 rijstroken.[5]

Yorba Linda - Corona

Tussen 2014 en 2017 is de State Route 91 door Corona verbreed, met 1 extra reguliere rijstrook en 2 tolstroken. Er bestonden al tolstroken westelijker door Anaheim, die verlengd zijn tot de Interstate 15. De snelweg telt sindsdien 7 rijstroken per richting. Met een kostprijs van $ 1,4 miljard was dit project het duurste in de geschiedenis van Riverside County. De snelweg telde voor verbreding al zo'n 280.000 voertuigen per dag, en het verkeer groeit snel vanwege de enorme groei van de voorsteden rond de I-15 tussen Corona en Temecula. De regio groeit met 50.000 á 60.000 inwoners per jaar. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen begin 2014 en maart 2017.[6] De express lanes openden op 20 maart 2017 voor het verkeer.[7] Om de files volledig te laten verdwijnen zouden 2x11 rijstroken nodig zijn, maar dat was financieel en ruimtelijk niet haalbaar.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening[8]
Arlington Ave Knooppuntsymbool.svg I-215 / Pomona Fwy 6 km 00-00-1957
Knooppuntsymbool.svg I-5 Harbor Blvd 5 km 00-00-1958
Harbor Blvd Riverdale Ave 9 km 00-00-1959
Magnolia Ave Arlington Ave 11 km 00-00-1959
Serfas Club Drive Magnolia Ave 12 km 00-00-1961
Knooppuntsymbool.svg I-605 Bloomfield Ave 4 km 20-06-1968
Lakewood Blvd Knooppuntsymbool.svg I-605 4 km 04-10-1968
Bloomfield Ave Western Ave 6 km 25-06-1969
Western Ave Knooppuntsymbool.svg I-5 3 km 06-08-1970
Atlantic Ave Lakewood Blvd 4 km 23-09-1970
Coal Canyon Road Serfas Club Drive 6 km 12-12-1970
Knooppuntsymbool.svg Costa Mesa Fwy Imperial Hwy 4 km 30-12-1970
Riverdale Ave Knooppuntsymbool.svg Costa Mesa Fwy 1 km 12-05-1971
Imperial Hwy Weir Canyon Road 5 km 04-11-1971
Weir Canyon Road Coal Canyon Road 7 km 21-11-1971
Wilmington Ave Atlantic Ave 5 km 11-12-1974
Broadway Wilmington Ave 4 km 01-10-1975
Knooppuntsymbool.svg I-110 Broadway 1 km 01-01-1985

Toekomst

Santa Ana Mountains Tunnel

Door de enorme congestie op de SR-91, en de snelle groei van woonwijken ten oosten van Anaheim hebben ervoor gezorgd dat er onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van een tunnel onder de Santa Ana Mountains tussen Irvine en Corona, om ervoor te zorgen dat forenzen de SR-91 kunnen mijden. Momenteel is er geen enkele verbinding tussen die twee steden, dan via de SR-91. Vertragingen kunnen oplopen tot 40 minuten per 16 kilometer in de piekuren. Reistijden van meer dan 2 uur over 60 kilometer zijn geen uitzondering voor forenzen. Deze tunnel zou 19 kilometer lang moeten worden, veruit de langste in de Verenigde Staten, wat doorgaans weinig lange tunnels kent, ook niet in de Rocky Mountains. De Santa Ana Mountains reiken tot 1500 meter hoogte. De eerste zuidelijke doorsteek is de SR-74, een bochtige weg tussen Lake Elsinore en San Juan Capistrano, 50 kilometer naar het zuiden. De eerste oost-westsnelweg naar het zuiden ligt bij Oceanside, 100 kilometer naar het zuiden. Dit is geen alternatief voor reizigers vanuit Riverside County naar Orange County en Los Angeles.

HOV

Zie ook Los Angeles HOV system.

De SR-91 beschikt over de gehele lengte over HOV lanes, van Gardena tot Riverside over een lengte van bijna 100 kilometer. Het deel tussen Anaheim en Corona zijn HOT lanes, met een 3+ HOV restrictie. Dit is tevens één van de weinige HOV-faciliteiten in de regio die over 2 rijstroken per richting beschikt.

Geschiedenis

De State Route 91 heeft de oudste HOV lanes in de agglomeratie Los Angeles die vanaf het begin als HOV waren bedoeld (en niet als busstroken zoals bij de El Monte Busway. Op 10 juni 1985 opende de HOV lane tussen de I-110 en I-605, alleen richting oosten. Op 11 maart 1993 volgde de HOV lane richting westen. In november 1994 openden de HOV lanes tussen de I-605 in Los Angeles County en vlak voor het knooppunt met de I-5 in Buena Park. In 1995 opende een kort stuk met HOV lanes tussen de SR-57 en SR-55 in het noorden van Anaheim. Tevens opende op 27 december 1995 de "91 express lanes", een HOT lane vanaf de SR-55 in Anaheim tot aan de grens met Riverside County. In 2000 werden de HOV lanes oostwaarts door Orange County verlengd naar de SR-57 in Anaheim. Wanneer de HOV lanes in Riverside County exact zijn aangelegd is niet bekend, maar waarschijnlijk rond 2000 of in de jaren '90.

Verkeersintensiteiten

Exit Locatie 2008 2012 2016
Exit 6 Carson (I-110) 188.000 191.000 197.000
Exit 12 Compton (I-710) 244.000 264.000 273.000
Exit 17 Bellflower (I-605) 274.000 272.000 288.000
Exit 24 Anaheim (I-5) 274.000 263.000 263.000
Exit 30 Anaheim (SR-57) 269.000 252.000 255.000
Exit 34 Anaheim (SR-55) 318.000 321.000 323.000
Exit 40 Anaheim (SR-241) 278.000 259.000 260.000
Exit 45 Corona (SR-71) 256.000 256.000 256.000
Exit 51 Corona (I-15) 233.000 219.000 219.000
Exit 65 Riverside (I-215) 149.000 149.000 185.000

Congestie

De Riverside Freeway is tussen Anaheim en Corona het 12e grootste fileknelpunt van de Verenigde Staten, met een verlies van 576.000 uur per mijl richting oosten. Het is tevens de op twee na duurste file van het land met een verlies van $ 261 miljoen per jaar in 2010.[9]

Externe links

Video

Foto

Referenties

Freeways in de metropool Los Angeles

I-5.svg Santa Ana FreewayGolden State FreewayI-10.svg Santa Monica FreewaySan Bernardino FreewayInterstate 15Interstate 105Interstate 110Interstate 210Interstate 215Interstate 405Interstate 605Interstate 710

California 2.svg Glendale FreewayCalifornia 14.svg Antelope Valley FreewayCalifornia 22.svg Garden Grove FreewayCalifornia 23.svg Moorpark FreewayCalifornia 47.svg Terminal Island FreewayCalifornia 55.svg Costa Mesa FreewayCalifornia 57.svg Orange FreewayCalifornia 60.svg Pomona FreewayCalifornia 71.svg Chino Valley FreewayCalifornia 73.svg Corona del Mar FreewayCalifornia 90.svg Marina FreewayCalifornia 91.svg Riverside FreewayUS 101 (CA).svg Hollywood FreewayVentura FreewayCalifornia 103.svg Terminal Island FreewayCalifornia 110.svg Arroyo Seco ParkwayCalifornia 118.svg Ronald Reagan FreewayCalifornia 126.svg Santa Paula FreewayCalifornia 133.svg Laguna FreewayCalifornia 134.svg Ventura FreewayCalifornia 170.svg Hollywood FreewayCalifornia 241.svg Eastern TollwayCalifornia 261.svg Eastern Tollway Extension

State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.