Roadgeek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een roadgeek, ook wel bekend als een road enthusiast is een persoon die één of meerdere aspecten van de weginfrastructuur als hobby heeft. De term is van Engelse origine, maar er is geen gangbare Nederlandse term voor. Het woord "geek" wordt door sommigen als te nerderig of denigrerend beschouwd, waardoor "enthusiast" of "scholar" vaker gebruikt wordt. Relatief weinig road enthusiasts zijn ook professioneel in het werkveld bezig, de meesten hebben het enkel als (uit de hand gelopen) hobby. De hobby is vrij breed; er zijn aspecten als de geschiedenis en toekomst van het wegennet, wegnummering, verkeerslichten, straatverlichting, bewegwijzering en actuele bouwprojecten. Soms zijn er overlappingen naar geofictie, openbaar vervoer, luchtvaart, scheepvaart, geografie en algemene interesse in vervoer. Lang niet alle road enthusiasts zijn geïnteresseerd in auto's, maar zien het enkel als een middel voor hun hobby. De leeftijd van roadgeeks loopt vaak ver uiteen, maar mede door de opkomst van het internet vanaf 2000 is de aanwas van jonge personen, vaak tieners, groot. Maar ook oudere personen tussen de 30 en 60 jaar zijn veelvoorkomend. Veel roadgeeks zijn actief op discussiefora en hebben vaak een eigen website met informatie en foto's of video's over het wegennet in hun regio. Incidenteel komen road enthusiasts ook in de media.

Verenigde Staten

De origines van de hobby liggen waarschijnlijk in de Verenigde Staten, waar automobiliteit en wegen al vroeg in opkomst waren, wat versterkt werd door de bouw van parkways in New York City vanaf de jaren 20 en de Interstate Highways vanaf de jaren 50. Amerikanen zijn vaak sterk geïnteresseerd in de wegnummeringssystemen, en de onvolkomenheden ervan. Roadgeeking is door de grote afstanden een de decentralisatie in het land vaak gegroepeerd per regio of staten. Veel oudgediende road enthusiasts hebben al een website sinds eind jaren 90. Met de opkomst van Youtube vanaf 2005 neemt het aantal personen dat video's maakt van (snel)wegen sterk toe, met wisselende kwaliteit. Mede door de opkomst van HD-videocamera's en behendigheid met video-editing software zien wegenvideo's van sommigen er zeer professioneel uit. De meeste mensen versnellen hun wegenvideo's om naast een documentaire-stijl ook een stukje entertainment mee te geven zodat het publiek verder gaat dan road enthusiasts alleen. Eén van de bekendste internetsites over Amerikaanse wegen is www.aaroads.com

Europa

Alhoewel vaak gedacht wordt dat roadgeeking een primair Amerikaanse hobby is, zijn er ook zeker in Europa veel road enthusiast communities, vaak per land. Zo is er in Nederland het wegenforum, in Duitsland autobahn-online.de, in Frankrijk de Sites Amoureux des Routes et Autoroutes, in het Verenigd Koninkrijk en Ierland het SABRE, in Zwitserland autobahnen.ch, in Tsjechië Ceskedalnice.cz, in Slowakije het dialnice.info en diverse fora op Skyscrapercity; zoals het internationale Highways & Autobahns, het Poolse Infrastruktura Drogowa, het Spaanse Autopistas y Autovías, het Italiaanse Strade e Autostrade, het Braziliaanse Transporte Rodoviáro en het Portugese Rodovias en nog vele andere regionale fora.

Omdat er in Europa veel verschillende talen zijn is er relatief weinig uitwisseling tussen de diverse road enthusiast communities. Het Highways & Autobahnsforum op Skyscrapercity is het voornaamste internationale forum. Ook in Europa zijn er mensen die videos maken van wegen, maar niet in dezelfde mate als in de Verenigde Staten. In Europa lijkt de focus ook meer te liggen op geschiedenis en wegenplannen dan wegnummering, zoals in de Verenigde Staten.

Referenties