Roads of national significance

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Roads of National Significance)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Roads of National Significance (RoNS) zijn wegenprojecten in Nieuw-Zeeland die prioriteit hebben voor de economische ontwikkeling van het land. Ze zijn onderdeel van het National Infrastructure Plan van de Nieuw-Zeelandse overheid. In 2009 zijn 7 wegenprojecten als RoNS aangewezen.[1]

Achtergrond

Nieuw-Zeeland is een dunbevolkt land met grote afstanden tussen economische centra, en te weinig verkeer om lange-afstandssnelwegen aan te leggen zoals in andere landen. Ongeveer 92% van het vrachtvervoer in Nieuw-Zeeland gaat over de weg. Een goede bereikbaarheid is cruciaal voor de concurrentiepositie van Nieuw-Zeelandse bedrijven in de wereldhandel. Het overgrote deel van de Nieuw-Zeelandse export bestaat uit landbouwproducten, het land heeft relatief weinig industrie. Deze landbouwproducten moeten over de weg naar de havens vervoerd worden.

De nadruk op de Roads of National Significance ligt nabij of in grootstedelijke agglomeraties, die de economische centra van Nieuw-Zeeland vormen.

Roads of National Significance

Geschiedenis

Het eerste project dat gereedkwam was de SH 1 / Victoria Park Tunnel in Auckland in 2012. In 2015 opende de Tauranga Eastern Link en in 2017 opende de Waterview Connection in Auckland. In 2020 kwamen de motorways rond Christchurch gereed. In 2021 werd de Waikato Expressway tot aan Hamilton voltooid. In 2022 opende de Transmission Gully Motorway.

Referenties