Rocade Sud (Algiers)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autoroute.png
Algiers Rocade Sud map.png
-
Begin Bou Ismaïl
Einde Dar el Beida
Lengte 54 km
Route

Afslagsymbool.svg Bou Ismaïl

Afslagsymbool.svg Fouka

Afslagsymbool.svg Douaouda

Afslagsymbool.svg Sidi Menif

Afslagsymbool.svg Zeralda-Sud

Afslagsymbool.svg Zeralda-Est

Afslagsymbool.svg Zeralda-Nord

Knooppuntsymbool.svg 2e Rocade Sud

Afslagsymbool.svg Staoueli

Afslagsymbool.svg Club des Pins

Afslagsymbool.svg Cheraga

Afslagsymbool.svg Dely Ibrahim

Afslagsymbool.svg Algiers-Ouest

Afslagsymbool.svg Algiers-Ben Aknoun

Afslagsymbool.svg Algiers-Hydra

Afslagsymbool.svg Algiers-Centre

Afslagsymbool.svg Algiers-Sud

Afslagsymbool.svg Algiers-El Mouradia

Knooppuntsymbool.svg Liaision Rocade Nord-Rocade Sud

Afslagsymbool.svg Algiers-Egeco

Afslagsymbool.svg Algiers-Bachdjerah

Afslagsymbool.svg Algiers-El Harrach

Afslagsymbool.svg Algiers-Baraki

Knooppuntsymbool.svg A1

Afslagsymbool.svg Algiers-Est

Afslagsymbool.svg Algiers-Zone Industrielle

Knooppuntsymbool.svg Rocade Est

Knooppuntsymbool.svg Rocade Nord

Knooppuntsymbool.svg A1

De Rocade Sud is een autoroute in Algerije. De snelweg vormt een oost-westverbinding in de ruime regio Algiers, en loopt vanaf Bou Ismaïl door het zuiden van Algiers naar Dar El Beida. De snelweg is in totaal 54 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 in Algiers.

Bij Bou Ismaïl, zo'n 30 kilometer ten westen van Algiers, begint de Rocade Sud uit het onderliggend wegennet, en loopt ten westen van Algiers over de N11. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt direct langs de Middellandse zee. Men passeert langs een aantal verre voorsteden van Algiers, met name Zeralda. Ten westen van Algiers slaat de 2e Rocade Sud af, die een regionale snelweg ten zuiden van Algiers vormt. Het doorgaande verkeer kan de 2e Rocade beter gebruiken dan de gewone Rocade Sud. De snelweg telt dan ook 2x3 rijstroken en loopt door de westelijke voorsteden van Algiers, en vervolgens door de 3,5 miljoen inwoners tellende stad Algiers zelf. De Rocade Sud loopt dwars door de stad en kent vele afslagen. De snelweg telt 2x3 tot 2x4 rijstroken. In het zuiden van Algiers kruist men de Liaision Rocade Nord-Rocade Sud, die naar de Rocade Nord naar het centrum voert. Verder oostelijk voegt de A1 uit Chlef in op de Rocade Sud, die vervolgens langs de luchthaven van Algiers loopt. In de oostelijke voorstad Dar El Beida kruist men eerst de Rocade Est, waarna de Rocade Nord uit het centrum op de Rocade Sud eindigt. De snelweg telt hierna 2x5 rijstroken, waarna de A1 weer afslaat richting Lakhdaria. Hierna gaat de Autoroute Algiers-Tizi Ouzou verder naar het oosten.

Geschiedenis

Het autoverkeer in Algerije nam vanaf eind jaren 80 sterk toe, en een zuidelijke oost-westsnelweg door de stedelijke regio Algiers was broodnodig. In 1996 opende de Rocade Sud voor het verkeer, 11 jaar na de opening van de Rocade Nord. Recenter is de snelweg westwaarts verlengd vanaf Zeralda naar Bou Ismaïl.

Door de aanleg van de 2e Rocade Sud werd de oudere Rocade Sud van doorgaand verkeer ontlast. Dit was noodzakelijk omdat de regio Algiers zeer snel groeit, met tienduizenden inwoners per jaar. De verkeersdruk neemt daardoor snel toe.

Referenties


Autosnelwegen in Algerije

A1A2A3A20A60A62A100A102

Autoroute du TitteriAutoroute des Hauts PlateauxAutoroute Algiers-Tizi OuzouAutoroute Tizi Ouzou-BouiraAutoroute Thenia-LakhdariaAutoroute Oran-ArzewAutoroute Batna-Ain ToutaAutoroute Annaba-Berrahal

Rocade Nord (Algiers)Rocade Est (Algiers)Rocade Sud (Algiers)2e Rocade Sud (Algiers)4e Rocade Sud (Algiers)Rocade Ouest (Algiers)Rocade Sud (Constantine)Rocade Est (Constantine)Rocade Sud (Oran)Pénétrante de MascaraPénétrante de MostaganemPénétrante Sud (Oran)Pénétrante Sud (Annaba)Pénétrante de BéjaïaPénétrante de BouinanPénétrante Bouira - Sour El Ghozlane