Roe Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian state route 3.svg
Roe Highway map.png
SR 3
Begin Perth
Einde Perth
Lengte 40 km
Route

Junction.svg Great Northern Highway

Junction.svg Toodyay Road

Junction.svg Morrison Road

Junction.svg Great Eastern Highway

Afslagsymbool.svg Clayton Street

Junction.svg Great Eastern Highway Bypass

Junction.svg Kalamunda Road

Afslagsymbool.svg Maida Vale Road

Junction.svg Berkshire Road

Knooppuntsymbool.svg Tonkin Highway

Afslagsymbool.svg Welshpool Road

Afslagsymbool.svg Kenwick Link

Afslagsymbool.svg Nicholson Road

Afslagsymbool.svg Willeri Drive

Afslagsymbool.svg Renford Road

Afslagsymbool.svg Karel Avenue

Knooppuntsymbool.svg Kwinana Freeway

De Roe Highway is een highway in Perth, Western Australia, Australië. De weg is deels een expressway en is de primaire bypass van de stad Perth. De weg begint aan de Great Northern Highway en loopt tot aan de Kwinana Freeway. De zuidelijke helft is ongelijkvloers uitgevoerd. De weg is 40 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Roe Highway ter hoogte van Nicholson Road.

De weg begint in het noordoosten van Perth, waar de Reid Highway overgaat in de Roe Highway. Samen vormen deze wegen een halve ring rond Perth. Men kruist hier de Great Northern Highway. De weg is hier een 2x2 weg met verkeerslichten en loopt zuidwaarts door de oostelijke wijken van Perth. Een belangrijk kruispunt is met de Great Eastern Highway. Het eerste deel kent enkele ongelijkvloerse kruisingen. Een andere belangrijke aansluiting is de Tonkin Highway, die ongelijkvloers onder de Roe Highway door gaat. Hierna is de weg feitelijk een freeway, ongelijkvloers, met middenberm, 2x2 rijstroken en vluchtstroken. De snelweg loopt parallel aan een spoorlijn en bedient naast de zuidelijke wijken van Perth ook een groot bedrijventerrein. In het zuiden van Perth eindigt de snelweg op de Kwinana Freeway.

Geschiedenis

De snelweg werd in 1955 voor het eerst voorgesteld in het transportplan voor Perth. De aanleg begon pas 3 decennia later, in 1981, en in 1983 opende het eerste deel tussen Beechboro-Gosnells Highway en Bushmead Road. In 1984 werd dit deel verlengd tot de Great Eastern Highway. In 1988 opende de link tussen de Great Eastern Highway en de Great Northern Highway in het noordoosten van Perth. In 1994 werd de weg zuidwaarts verlengd tot de Tonkin Highway. Het snelwegdeel is in fases tussen 2001 en 2006 opengesteld, met de aansluiting met de Kwinana Freeway als laatste.

Toekomst

Het plan in 1955 voorzag een westwaartse verlenging naar Fremantle, de havenstad van Perth. Hiervoor is een tracé vrijgehouden, wat in de jaren 70 en 80 deels verkocht is aan projectontwikkelaars. In 2001 werd het plan afgeblazen. Het vrijgehouden tracé is daarna verkocht voor A$ 17 miljoen, maar delen van het tracé zijn behouden gebleven. In 2014 werden plannen gemaakt om de Roe Highway als tolweg te verlengen naar Stock Road.[1] Dit zou de eerste tolweg van Western Australia worden.[2] Het moet alleen voor vrachtverkeer een tolweg worden. Het project heet ook wel de 'Perth Freight Link' en het contract werd in oktober 2016 gegund,[3] waarna de aanleg in december 2016 startte, met een geplande opening in 2020.[4][5] Na verkiezingen in maart 2017 zijn de werkzaamheden echter gestaakt door de Labor-regering van Western Australia.

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten oosten van de aansluiting.[6]

locatie 2008 2015
Knooppuntsymbool.svg Kwinana Freeway 41.900 50.000
Afslagsymbool.svg Karel Avenue 39.200 63.200
Afslagsymbool.svg South Street 55.400 64.600
Afslagsymbool.svg Willeri Drive 41.400 84.100
Afslagsymbool.svg Nichols Road 47.600 71.900
Afslagsymbool.svg Kenwick Link 74.800 90.000
Afslagsymbool.svg Orrong Road 52.200 59.100

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Western Australia

Autosnelwegen: Bunbury Outer Ring RoadGraham Farmer FreewayKwinana FreewayMitchell FreewayReid HighwayRoe HighwaySwan Valley BypassTonkin Highway

Hoofdwegen: Albany HighwayBrand HighwayCoolgardie-Esperance HighwayEyre HighwayGoldfields HighwayGreat Eastern HighwayGreat Northern HighwayNorth West Coastal HighwaySouth Coast HighwaySouth Western HighwayVictoria Highway