John A. Roebling Suspension Bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Roebling Suspension Bridge)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John A. Roebling

Suspension Bridge

Overspant Ohio River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 659 meter
Hoofdoverspanning 322 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 01-12-1866
Verkeersintensiteit 9.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De John A. Roebling Suspension Bridge is een hangbrug met vakwerkconstructie in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Kentucky en Ohio. De brug overspant de Ohio River in Cincinnati.

Kenmerken

De John A. Roebling Suspension Bridge is in totaal 659 meter lang, met een hoofdoverspanning van 322 meter lengte. De brug heeft twee pylonen van zandsteen, met een vakwerkconstructie hangend aan tuien. Het brugdek is 7,6 meter breed, met één rijstrook per richting. De brug verbindt het centrum van Cincinnati met het centrum van Covington in Kentucky. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Aanleiding

Midden 19e eeuw bloeide Cincinnati op als haven en handelsstad aan de Ohio River. Hiermee ontstond de noodzaak voor een vaste brugverbinding. Een probleem was dat de Ohio River in Cincinnati breed is, breder dan bijvoorbeeld bij de in 1849 opengestelde Wheeling Suspension Bridge in West Virginia. In 1846 werd de Covington and Cincinnati Bridge Company gecreëerd die de aanleg moest gaan uitvoeren.

De eerste plannen van ingenieur John A. Roebling voorzagen een brug van 370 meter lengte met een doorvaarthoogte van 30 meter. Deze had één groot nadeel, een grote pyloon midden in de Ohio River. Later werd een brug met een overspanning van 430 meter voorzien, maar het instorten van een hangbrug in Newport over de Licking River zorgde ervoor dat er geen investeerders gevonden konden worden. In 1856 kwam voldoende geld beschikbaar en werden de plannen van de overspanning verkort tot een meer haalbare 300 meter.

Aanleg

De aanleg begon in september 1856 met de fundering van de pyloon aan de zijde van Covington. Aan de zijde van Cincinnati waren er problemen met de bodemgesteldheid en werd er een gat gegraven tot op de harde grondlaag onder de Ohio River. De aanleg lag langere tijd stil in de winter en het voorjaar en werd pas in juli 1857 hervat. Later dat jaar was er de "paniek van 1857" en kwam men zonder geld te zitten, waardoor de aanleg een jaar stil lag. In juli 1858 werden de werkzaamheden aan de pyloon hervat, maar de werkzaamheden lagen in 1859-1860 opnieuw stil door de dood van de voorzitter van de Covington and Cincinnati Bridge Company.

In 1861 brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Bij Cincinnati werd haastig een pontonbrug gebouwd om de stad te verdedigen tegen troepen van de confederatie. Daarbij werd het duidelijk wat voor voordelen een vaste brug had, waardoor er weer geld beschikbaar kwam voor de aanleg. De werkzaamheden aan de brug werden in het voorjaar van 1864 hervat. De tuien werden gefabriceerd in Manchester, Engeland. Dit omdat de Engelse tuien van betere kwaliteit werden geacht dan de Amerikaanse. In 1865-1866 werden de tuien over de rivier aangebracht tussen de pylonen. Daarna werd het brugdek aangebracht wat bestond uit ijzeren liggers en houten planken. Op 1 december 1866 opende de brug voor voetgangers. Bij openstelling was het de langste hangbrug ter wereld.

Aanpassingen

Het brugdek was vanwege de inflatie van de Amerikaanse burgeroorlog van inferieure kwaliteit, maar de pylonen waren gebouwd om een veel zwaarder brugdek te dragen. In 1896 werd de brug significant aangepast, het brugdek werd verstevigd met staal en de aanbrug aan de kant van Cincinnati werd aangepast.

De brug was oorspronkelijk een tolbrug. De brug was oorspronkelijk in privaat beheer tot 1953, toen de staat Kentucky de brug in beheer nam. De tolheffing werd in 1963 geschrapt, toen de Brent Spence Bridge van de Interstate 75 opende. De brug kreeg zijn huidige naam in 1983. Tussen 2006 en 2008 is de brug gerenoveerd. Daarbij werd ook het maximum toelaatbare gewicht gereduceerd naar 11 ton. In 2021 volgde een renovatie waarbij de brug bijna het hele jaar afgesloten was.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 9.400 voertuigen over de brug. Het is daarmee de drukste niet-snelwegbrug van de regio.

Zie ook

Externe links

Referenties