Roermondseplein

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Roermondseplein vlak na openstelling in 1978.

Het Roermondseplein is een verkeersplein in Arnhem, waar de Nelson Mandelabrug over de Rijn aansluit op het stadswegennet. Het plein is in 1977 in gebruik genomen.

Kenmerken

Het Roermondseplein lijkt op een knooppunt, maar is feitelijk niet meer dan een serie aanbruggen om vanaf de stad de brug op te rijden. Verkeer vanaf de N225 en uit het centrum maken een grote boog om de brug op te rijden richting Arnhem-Zuid. Daarnaast ligt er een viaduct van de trolleybusbanen en langzaam verkeer dat aansluit op de Nelson Mandelabrug. Kenmerkend voor het plein is de blauw-witte bestrating. Het plein ligt direct naast de rivier de Rijn, zonder dijk ertussen. Ten oosten van het Roermondseplein ligt het historische centrum, ten noorden ervan de stationswijk.

Geschiedenis

De oorspronkelijke oeververbinding bij Arnhem was de John Frostbrug aan de oostzijde van het centrum. Met de uitbreidingswijken ten zuiden van de Rijn was een tweede verbinding over de rivier noodzakelijk. Ter plekke van het Roermondseplein waren oorspronkelijk bedrijfspanden die begin jaren '70 gesloopt zijn. Het Roermondseplein is midden jaren '70 aangelegd, tegelijkertijd met de Nelson Mandelabrug en op 17 december 1977 in gebruik genomen.

Verkeersintensiteiten

Referenties