Rondônia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Rondonia.svg
Rondonia.png
Hoofdstad Porto Velho
Grootste stad Porto Velho
Oppervlakte 237.576 km²
Inwonertal 1.561.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting RO

Rondônia is een staat in Brazilië, gelegen in het westen van het land. De staat heeft een oppervlakte van ruim 237.000 km² en is daarmee een middelgrote staat. Rondônia telt 1,5 miljoen inwoners, waarvan er 450.000 in de hoofdstad Porto Velho wonen.

Inleiding

Rondônia ligt in het westen van Brazilië, en grenst in het oosten aan Mato Grosso, in het noorden aan Amazonas en in het westen een klein stukje aan Acre. Naar het zuiden ligt Bolivia. De staat is vlak en was voorheen vrijwel volledig bedekt met tropisch regenwoud, waarvan drie-vijfde sinds de jaren 70 gekapt is. Rondônia is een middelgrote staat en meet 600 kilometer van noord naar zuid en oost naar west. De hoofdstad Porto Velho ligt in het noordwesten van de staat, vlakbij de grens met Amazonas. De bevolking woont verder in kleine stadjes verspreid over de ontboste gebieden.

Wegennet

Het wegennet van Rondônia is niet erg uitgebreid, vooral in de ontboste gebieden in het midden van de staat zijn meer wegen om de diverse stadjes te ontsluiten. De BR-364 is de belangrijkste weg van de staat, en verwerkt oost-westverkeer. In 1983 was deze weg volledig verhard, het is de enige verharde weg richting het noordwesten van Brazilië. De BR-319 eindigt in Porto Velho vanuit Manaus. De BR-421, BR-425 en BR-429 geven toegang tot het noorden van Bolivia, alhoewel de BR-421 en BR-429 deels onverhard zijn. Er zijn geen snelwegen in Rondônia, alleen bij Porto Velho is de BR-364 deels met 2x2 rijstroken uitgerust.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins