Roodfase

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de roodfase wordt de tijd aangeduid waarin een verkeersregelinstallatie (VRI) het rode licht toont. De roodfase wordt impliciet bepaald door de groenfasen en de geelfasen, die voor alle richtingen zijn opgeslagen in de fasecyclus.

Bij verouderde verkeersregelinstallaties is de roodfase voor iedere richting in hetzelfde programma gelijk. Iedere weggebruiker op een bepaalde richting wacht dus even lang.

Bij de meeste moderne verkeersregelinstallaties is de roodfase ook afhankelijk van het verkeersaanbod. Het systeem bepaalt aan de hand van detectielussen of er voertuigen voor een zekere richting opgesteld staan en indien dit binnen de signaalgroep mogelijk is wordt de roodfase omgezet in een groenfase. Hierbij wordt dus dynamisch ingespeeld op het verkeersaanbod. De wachttijden kunnen verschillen.

Garantieroodtijd

Bij voertuigafhankelijke regelingen kan het voorkomen dat een verkeerslicht na het einde van de geelfase vrijwel direct weer groen kan worden omdat er zich geen conflicterend verkeer heeft gemeld. In Nederland is het niet toegestaan dat na de geelfase de groenfase volgt; in deze gevallen dient eerst de roodfase getoond te worden. De garantieroodtijd zorgt er in deze gevallen voor dat er na de geelfase gedurende enkele seconden rood getoond wordt, zodat weggebruikers die even niet naar het verkeerslicht kijken het rode licht niet missen. Doorgaans zal de garantieroodtijd op 2 seconden zijn ingesteld. De garantieroodtijd is een in de procesbesturing niet wijzigbare instelling.

Effectieve roodfase

De effectieve roodfase is de roodfase vermeerderd met de tijd dat niet meer door geel wordt gereden, het optrekverlies en de reactietijd bij de eerstvolgende groenfase.