Roppener Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roppener Tunnel
A12 AT.svg
Roppener Tunnel.jpg
Kruist Tschirgant
Lengte 5.087 meter
Openstelling 06-07-1990
Intensiteit 16.900 mvt/dag
Locatie kaart

De Roppener Tunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A12 bij het dorp Roppen in Tirol. De tunnel is tweebuizig en 5.087 meter lang.

Kenmerken

De Roppener Tunnel ligt tussen Roppen en Imst en loopt door de zuidhelling van de Tschirgant, een markante berg op de splitsing van twee dalen. De tunnel vormt vooral een omleiding van de dorpen Roppen en Karrösten en vormt gelijktijdig een omleiding voor de B171. De aansluiting Imst bevindt zich direct na het westelijke tunnelportaal, ten oosten van de tunnel ligt de aansluiting naar het Ötztal. Ten zuiden van de tunnel stroomt de rivier de Inn. De Roppener Tunnel loopt oost-west, maar is ook van belang voor noord-zuidverkeer, met name voor verkeer vanaf de Fernpass richting het Ötztal.

Geschiedenis

De Roppener Tunnel was het laatste deel van de A12 dat opengesteld werd. De tunnel opende op 6 juni 1990 voor het verkeer, destijds als een enkelbuizige tunnel met tegenverkeer. De tunnel was ongevalsgevoelig en tijdens de wintersportweekeinden filegevoelig. In juli 2006 is begonnen met de bouw van de tweede tunnelbuis, die op 23 september 2009 is opengesteld. Daarna is de oude buis gerenoveerd. Sinds 17 december 2010 is de tunnel met de volle capaciteit van 2x2 rijstroken in bedrijf. Dit was tevens het laatste project om de A12 doorgaand van 2x2 rijstroken te voorzien.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 16.900 voertuigen door de tunnel. De drukste dag is vrijdag met gemiddeld 18.700 voertuigen per etmaal. Filevorming is sinds de openstelling van de tweede buis volledig verdwenen.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel