Roskambrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roskambrug
A11 BE.svg
Roskambrug.jpg
Overspant Boudewijnkanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.390 meter
Hoofdoverspanning 72 meter
Hoogte brugdek 15 meter
Openstelling 01-09-2017
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

De Roskambrug is een basculebrug in België, gelegen in de A11, bij Dudzele. De brug overspant het Boudewijnkanaal. De aanbruggen zijn defacto lange viaducten welke enkele spoorlijnen en de N348 kruisen. Inclusief de viaducten is de totale lengte van de brug 1.390 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als basculebrug. De brug heeft geen traditionele basculekamer, maar een opengewerkte installatie. De brug overspant het Boudewijnkanaal. De brug heeft 2x2 rijstroken en vluchtstroken. De brug bestaat feitelijk uit drie delen. Twee delen zijn uitgevoerd als viaduct en één deel als basculebrug. Op de A11 is het stukje op de beweegbare brug formeel geen autosnelweg maar autoweg. De verwachting is dat de brug dagelijks 2 keer geopend moet worden voor schepen die hoger dan 15 meter zijn.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de A11 vanaf de jaren '50 gepland als een autosnelweg van Jabbeke via Lokeren en Dendermonde naar Brussel. Uiteindelijk sneuvelden deze plannen, maar er waren wel reeds enkele werken voltooid. Jarenlang stonden bij Varsenare spookbruggen. Ook het spoorviaduct in de Stationsweg nabij het knooppunt met de N31 was voorzien op de aanleg van een snelweg.

Doordat deze plannen voor de A11 niet werden gerealiseerd, waren de haven van Zeebrugge en de omgeving ten noorden van Brugge verstoken van een goede ontsluiting. Uiteindelijk is besloten de A11 aan te leggen als een verbinding tussen de N31 en de N49. Op 30 april 2009 werd het definitieve tracé van de A11 vastgelegd en in 2010 werd het referentieontwerp afgerond. De aanleg begon op 22 maart 2014. De A11 werd inclusief de Roskambrug op 1 september 2017 voor het verkeer opengesteld. Daarmee is het de eerste beweegbare brug in een autosnelweg in België.[1][2] De A11 maakte deel uit van het missing-links-programma van de Vlaamse overheid en is gerealiseerd door middel van een PPS-constructie met een DBFM-contract. Bij openstelling was het de eerste nieuwe autosnelweg in België in 17 jaar tijd.

Referenties