Rostock-Gedserbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rostock-Gedserbrug (Deens: Rostock-Gedser forbindselen) was een geplande brug tussen Rostock in Duitsland en Gedser in Denemarken in de E55.

Route

De brug zou het zuidwestelijk deel van de Baltische zee overspannen, over een lengte van circa 40 kilometer. Deze route zou voornamelijk verkeer van Denemarken naar het oosten van Duitsland en Centraal-Europa bedienen.

Geschiedenis

Tijdens de planning van een nieuwe verbinding tussen Denemarken en Duitsland waren er in de basis twee varianten: een brug of tunnel tussen Puttgarden en Rødby en een brug van Rostock naar Gedser. De laatste viel al vrij snel af vanwege de veel langere afstand over zee en de daarmee gepaard gaande aanlegkosten. Ondanks een snelgroeiende transportvraag tussen Denemarken en Centraal-Europa is gekozen voor een tunnel tussen Puttgarden en Rødby, de Fehmarnbelttunnel. Desondanks is het niet ondenkbaar dat een brug tussen Rostock en Gedser op de zeer lange termijn alsnog aangelegd zal worden.

Grote oeververbindingen in Denemarken

FarøbruggenFehmarnbelttunnelGrote BeltbrugGuldborgsundtunnelHelsingørbrugKattegatbrugKleine BeltbrugKronprinsesse Marys BroLimfjordtunnelØresundbrugOude Kleine BeltbrugRostock-GedserbrugStorstrømbrugTweede Kleine Beltbrug