Rostov

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rostovskaya oblast
Ростовская область
Flag of the Rostov Oblast.png
Rostov Oblast.png
Hoofdstad Rostov-na-Donu
Grootste stad Rostov-na-Donu
Oppervlakte 100.800 km²
Inwonertal 4.278.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting ROS

Het oblast Rostov (Russisch: Ростовская область) is een oblast in het zuiden van Rusland. De hoofdstad is de gelijknamige stad Rostov-na-Donu (kortweg Rostov) en het oblast telt 4,3 miljoen inwoners en is circa 3 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Rostov ligt in het zuiden van Rusland, aan de Zee van Azov. Het grenst in het westen aan Oekraïne, in het noorden aan de oblast Voronezh, in het oosten aan Volgograd en de Republiek Kalmykia en in het zuiden aan het Stavropol Krai en het Krasnodar Krai. De grootste stad is de hoofdstad Rostov, waar met ruim 1 miljoen mensen circa een kwart van de bevolking woont. Andere grotere plaatsen zijn Taganrog, Volgodonsk, Azov, Salsk, Shakhty, Kamensk-Shakhtinsky en Millerovo. De bevolking is in het oblast Rostov redelijk gespreid, alhoewel het oosten minder dichtbevolkt is.

Het oblast Rostov is vrij vlak, met de Russische steppe, die echter goed afgewaterd wordt, waardoor intensieve landbouw mogelijk is, met name het gebied ten zuiden van de stad Rostov is één van de meest productieve landbouwgebieden van Rusland. De belangrijkste rivier is de rivier de Don, zijrivieren daarvan zijn de Donets en de Manych.

Wegennet

Door Rostov loopt de belangrijkste vakantieroute van Rusland, de M4, die Moskva met de Zwarte Zee verbindt. Tevens loopt de M21 naar Volgograd. Andere belangrijke wegen zijn de M19 en M23 naar Oekraïne en de R269 naar Stavropol. Andere R-wegen zijn meer secundair in karakter. De M4 is her en der snelwegachtig en telt vaak 2x2 rijstroken. De andere wegen zijn overwegend enkelbaans. Langs redelijk wat plaatsen zijn rondwegen aangelegd, waarvan de bypass van de stad Rostov de grootste is. Circa 2012 opende de noordelijke rondweg van Rostov. In Rostov zijn vier bruggen over de rivier de Don, die westelijker een onoverbrugbare delta wordt tot de Zee van Azov. De grotere stad Taganrog heeft ook een noordelijke rondweg. Vanwege het belang van het oblast Rostov voor de landbouw is het geasfalteerde wegennet in met name het zuiden van het oblast vrij dicht.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Rostov

M4M19M21M23R194R268R269R270R271R272