Route 10 (Hong Kong)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HK10.svg
HK10 map.png
Route 10
Begin Shenzhen
Einde Tuen Mun
Lengte 11 km
Route

Flag of the People's Republic of China.svg Shenzhen

Brug.svg Hong Kong-Shenzhen Western Corridor (5.500 m)

Afslagsymbool.svg Ha Tsuen

Knooppuntsymbool.svg HK9.svg

De Route 10 is een expressway in Hong Kong. De snelweg vormt een verbinding tussen Shenzhen in mainland China en Tuen Mun in de New Territories. De snelweg omvat de Hong Kong-Shenzhen Western Corridor, een brug van 5,5 kilometer lengte. De totale lengte bedraagt 11 kilometer.

Routebeschrijving

De Route 10 begint in Shenzhen, een enorme voorstad van Hong Kong die in China is gelegen. De grensovergang is één van de grootste ter wereld, met 32 poorten China in en 32 poorten Hong Kong in. Het gehele complex is 1.900 meter lang en 700 meter breed. De snelweg verloopt dan over de Hong Kong-Shenzhen Western Corridor, een 5,5 kilometer lange brugverbinding met een tuibrug. Deze telt 2x3 rijstroken. Op het vasteland van Hong Kong komt men door Yuen Long, met één afslag naar het onderliggend wegennet, waarna de Route 10 met een knooppunt op de Route 9 eindigt.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon in 2003 om een alternatieve grensovergang die midden in Shenzhen uitkomt te ontlasten. De eerste 3,2 kilometer aan de zijde van Hong Kong was in 2005 voltooid, en op 1 juli 2007 werd de Hong Kong-Shenzhen Western Corridor voor het verkeer opengesteld. De grensovergang is gebouwd aan de kant van China en is de grootste ter wereld, maar heeft desondanks een capaciteit van slechts 60.000 voertuigen per dag. De brug is tolvrij.

Toekomst

Er zijn ideeën om ook een verbinding aan te leggen tussen de Route 9 en Route 8, en de luchthaven van Hong Kong beter met de New Territories te verbinden. Dit plan was oorspronkelijk onderdeel van de Route 10 en moest aansluiten op de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge, een 38 kilometer lange brug vanaf Hong Kong naar Zhuhai en Macau die in 2018 is opengesteld.

Referenties


Expressways in Hong Kong

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 10