Route 1 (Aruba)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aruba Route 1.svg
Aruba Route 1 map.svg
1
Begin San Nicolaas
Einde Malmok
Lengte 29 km
Route

Centrum.svg San Nicolaas

Centrum.svg Barcadera Aruba Route 4.svg

Centrum.svg Oranjestad Aruba Route 2.svg Aruba Route 6.svg

Centrum.svg Palm Beach Aruba Route 4.svg

Centrum.svg Malmok Beach

Centrum.svg Malmok Aruba Route 2.svg

De Route 1 is een hoofdweg op Aruba. De weg vormt de belangrijkste doorgaande weg van het eiland en verloopt vanaf San Nicolaas in het zuidoosten naar Malmok in het noordwesten, en verloopt door de hoofdstad Oranjestad. Het grootste deel van de route heet de L.G Smith Boulevard. De weg is 29 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 1 begint als de Bernard Straat in San Nicolaas, de tweede stad van Aruba. Dit gebied is industrieel in karakter, met een grote olieraffinaderij die tussen San Nicolaas en de zee staat. De route 1 is hier een tweestrooks stadsweg, waarbij de kruispunten overwegend ongeregeld zijn, afgezien van een rotonde in het westen van San Nicolaas. Westelijk van de rotonde heet de weg Savaneta. In het westen van Savaneta volgt een turborotonde.[1] Westelijker verloopt de route 1 buiten de bebouwde kom en kent een VRI-geregeld kruispunt met de Route 4. De weg is hier tweestrooks met smalle vluchtstroken.

Dichter bij Oranjestad heet de weg de L.G Smith Boulevard. Ter hoogte van de Reina Beatrix Airport is de weg met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is daarna weer tweestrooks. Aan de zuidkant van Oranjestad volgt een tweestrooks rotonde, waar de route 1B afsplitst en rond het centrum loopt. De hoofdroute 1A voert langs het waterfront, direct langs het centrum en de cruise terminals. Dit deel van de route is ook tweestrooks. Ten noorden van Oranjestad verbreed de weg naar 2x2 rijstroken, de weg bedient dan de vele resorts langs de westkust. De meeste kruispunten zijn met verkeerslichten geregeld, maar er is ook een tweestrooks rotonde. Het 2x2-deel is ongeveer 5 kilometer lang. In Palm Beach versmalt de weg naar 1x2 rijstroken, en kruist de Route 3. Vanaf Palm Beach tot Malmok verloopt de weg dichter langs de kust. In Malmok eindigt de weg weer op de Route 2, die hier ook eindigt.

Route 1B

De Route 1B is de afsplitsing van de Route 1A rond het centrum van Oranjestad. De weg is 3,5 kilometer lang en heet de De La Salle Straat. De weg is tweestrooks en kent een groot aantal kruispunten, waarvan de belangrijkste met verkeerslichten geregeld zijn. Tevens zijn er twee rotondes, een tweestrooks rotonde met de Route 1 en een reguliere rotonde met de Route 6. Tevens kruist de 1B ook de Route 2 en Route 7.

Geschiedenis

Omstreeks 2008 zijn de eerste turborotondes op Aruba gebouwd in de Route 1, namelijk ten westen van Savaneta en bij het centrum van Oranjestad.

Referenties

Genummerde wegen op Aruba

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 6Route 7