Route 1 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR1.svg
Ethiopia route 1 map.png
Route 1
Begin Addis Ababa
Einde Zela Ambesa (ER)
Lengte 910 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa

Centrum.svg Debre Birhan

Centrum.svg Dessie

Centrum.svg Mek'ele

Centrum.svg Adigrat

Centrum.svg Zela Ambesa

Flag of Eritrea.svg P3

De Route 1 is een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot aan de grens met Eritrea bij Zela Ambesa. De route is 910 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 1 begint in het centrum van de hoofdstad Addis Ababa. De route telt 2x3 rijstroken in de stad en voert oostwaarts, waarna men de Ring Addis Ababa kruist. De weg telt nog 2x2 rijstroken tot de districtsgrens. De weg voert daarna noordoostwaarts tot aan Debre Birhan en buigt dan naar het noorden af. Bij Kombolcha slaat de Route 2 af richting Djibouti, waarna de Route 1 noordwaarts blijft gaan. De weg voert over het Ethiopisch hoogland en varieert nogal in hoogte, veelal tussen 1.200 en 2.400 meter, maar de route kent ook enkele bergpassen. Na Debre Birhan ligt een bergpas van 3.200 meter hoogte, en in het noorden volgt nog een bergpas van 3.100 meter hoogte. De Route 1 eindigt op de grens met Eritrea. Aan Eritrese zijde gaat de P3 verder naar Asmera.

De Route 1 is volledig geasfalteerd. De weg is grotendeels enkelbaans, alleen in Addis Ababa heeft de weg 4 tot 6 rijstroken. De weg varieert van een enkelbaans lap asfalt tot een moderne weg met twee gemarkeerde rijstroken. De route verloopt over twee hoge bergpassen, hier zijn een groot aantal haarspeldbochten.

Geschiedenis

De route 1 verliep oorspronkelijk van Addis Ababa tot Massawa aan de Rode Zee. In 1993 werd Eritrea onafhankelijk en kwam het noordelijkste deel van de route in dat land te liggen. Begin jaren 90 is hevig gevochten in het grensgebied. Vanaf eind jaren 90 ging het Ethiopië economisch voor de wind en werden de wegen verbeterd. Route 1 werd geheel geasfalteerd en is thans een vrij goede weg.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 1.550 voertuigen tussen Addis Ababa en Derbre Birhan en 800 tot 1.300 voertuigen verder tot de Route 2 bij Kombolcha. Dit stijgt wat naar 1.600 voertuigen tussen Kombolcha en Dessie en 600 tot 1.000 voertuigen verder noordelijk tot Adigrat. Het laatste deel tot de Eritrese grens telt 370 voertuigen per etmaal.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa