Route 1 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 1
Begin Addis Ababa
Einde Zela Ambesa (ER)
Lengte 910 km
Route

Addis Ababa

Debre Birhan

Dessie

Mek'ele

Adigrat

Zela Ambesa

P3

Dit is een archiefpagina en wordt niet meer bijgewerkt!

De Route 1 was tot 2013 een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot aan de grens met Eritrea bij Zela Ambesa. De route is 910 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 1 begint in het centrum van de hoofdstad Addis Ababa. De route telt 2x3 rijstroken in de stad en voert oostwaarts, waarna men de Ring Addis Ababa kruist. De weg telt nog 2x2 rijstroken tot de districtsgrens. De weg voert daarna noordoostwaarts tot aan Debre Birhan en buigt dan naar het noorden af. Bij Kombolcha slaat de Route 2 af richting Djibouti, waarna de Route 1 noordwaarts blijft gaan. De weg voert over het Ethiopisch hoogland en varieert nogal in hoogte, veelal tussen 1.200 en 2.400 meter, maar de route kent ook enkele bergpassen. Na Debre Birhan ligt een bergpas van 3.200 meter hoogte, en in het noorden volgt nog een bergpas van 3.100 meter hoogte. De Route 1 eindigt op de grens met Eritrea. Aan Eritrese zijde gaat de P3 verder naar Asmera.

De Route 1 is volledig geasfalteerd. De weg is grotendeels enkelbaans, alleen in Addis Ababa heeft de weg 4 tot 6 rijstroken. De weg varieert van een enkelbaans lap asfalt tot een moderne weg met twee gemarkeerde rijstroken. De route verloopt over twee hoge bergpassen, hier zijn een groot aantal haarspeldbochten.

Geschiedenis

De route 1 verliep oorspronkelijk van Addis Ababa tot Massawa aan de Rode Zee. In 1993 werd Eritrea onafhankelijk en kwam het noordelijkste deel van de route in dat land te liggen. Begin jaren 90 is hevig gevochten in het grensgebied. Vanaf eind jaren 90 ging het Ethiopië economisch voor de wind en werden de wegen verbeterd. Route 1 werd geheel geasfalteerd en is thans een vrij goede weg.

Bij de hernummering van de Ethiopische hoofdwegen omstreeks 2013 werd de weg vrijwel volledig een onderdeel van de A2.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 1.550 voertuigen tussen Addis Ababa en Derbre Birhan en 800 tot 1.300 voertuigen verder tot de Route 2 bij Kombolcha. Dit stijgt wat naar 1.600 voertuigen tussen Kombolcha en Dessie en 600 tot 1.000 voertuigen verder noordelijk tot Adigrat. Het laatste deel tot de Eritrese grens telt 370 voertuigen per etmaal.

Referenties


Hoofdwegen in Ethiopië

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa