Route 1 (Hong Kong)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HK1.svg
HK1 map.png
Route 1
Begin Aberdeen
Einde Sha Tin
Lengte 21 km
Route

Afslagsymbool.svg1 Ap Lei Chau

Afslagsymbool.svg2 Nam Long Shan Road

Afslagsymbool.svg3 Ocean Park

Afslagsymbool.svg4 Island Road

Tunnel.svg Aberdeen Tunnel (1.900 m)

Afslagsymbool.svg5 Wan Chai

Knooppuntsymbool.svg6 HK4.svg

Tunnel.svg Cross-Harbour Tunnel (1.860 m)

Afslagsymbool.svg6a Salisbury Road

Afslagsymbool.svg6b Hung Hom Station

Knooppuntsymbool.svg6c HK5.svg

Afslagsymbool.svg7a Chi Man Street

Afslagsymbool.svg7b Cheong Tung Road

Afslagsymbool.svg7c Wylie Road

Afslagsymbool.svg7d Chi Man Street

Afslagsymbool.svg7e Chung Man Street

Afslagsymbool.svg8 Pui Ching Road

Afslagsymbool.svg8a Argyle Street

Afslagsymbool.svg8b Prince Edward Road West

Afslagsymbool.svg8c Boundary Street

Afslagsymbool.svg8d Flint Road

Afslagsymbool.svg9 Essex Crescent

Afslagsymbool.svg9a Durham Road

Afslagsymbool.svg9c Hereford Road

Afslagsymbool.svg9e Norfolk Road

Afslagsymbool.svg9f Cornwall Street

Afslagsymbool.svg9g Junction Road

Knooppuntsymbool.svg10 HK7.svg

Tunnel.svg Lion Rock Tunnel (1.430 m)

Afslagsymbool.svg11 Hung Mui Kuk Road

Afslagsymbool.svg12 Sha Tin Wai Road

Afslagsymbool.svg12a Fo Tan Road

Knooppuntsymbool.svg HK9.svg

De Route 1 is een expressway in Hong Kong. De snelweg vormt een noord-zuidroute vanaf Aberdeen op Hong Kong Island via het centrum van Kowloon naar Sha Tin in de New Territories. De snelweg is één van de belangrijkste in Hong Kong en is 21 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Cross-Harbour Tunnel.

De Route 1 begint in de zuidelijke wijk Aberdeen, die direct aan de Zuid-Chinese Zee is gelegen. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt in eerste instantie in oostelijke richting tussen de wolkenkrabbers door. Naar het noorden liggen beboste bergen tot zo'n 400 meter hoogte. De snelweg verloopt door spectaculaire street canyons. Vervolgens buigt de snelweg naar het noorden af en verloopt door de 1,9 kilometer lange Aberdeen Tunnel. Men komt dan op de noordoever van Hong Kong Island, door een zeer dichtbebouwd gebied met hoge wolkenkrabbers. Er is in de wijk Causeway Bay een knooppunt met de Route 4, een oost-westverbinding over Hong Kong Island.

De snelweg verloopt dan noordwaarts door de 1,8 kilometer lange Cross-Harbour Tunnel, die onder de zeestraat die tussen Hong Kong Island en Kowloon ligt door gaat. Men komt in Kowloon weer boven de grond, waarna het tolstation volgt dat naast het grote Hung Hom Station is gelegen. Vervolgens kruist men de Route 5, waarna de snelweg verhoogd op viaducten door street canyons loopt, waarna een aantal verkeerslichten volgen in Kowloon City. In het noorden van Kowloon kruist men de Route 7, waarna de snelweg door de Lion Rock Tunnel loopt, die 1,4 kilometer lang is. Aan de noordzijde volgt weer een tolstation, waarna de Route 1 door de New Territories loopt, parallel aan een bergrug door de wijk Sha Tin. Men steekt de Shin Mun River over, waarna de Route 1 in de Route 9 uitmondt.

Geschiedenis

Het eerste deel van de snelweg werd in 1966 in Kowloon opengesteld. Op 14 november 1967 opende de Lion Rock Tunnel, die Kowloon met de New Territories verbindt. Dit was destijds een enkelbuizige tunnel, de tweede tunnelbuis is in 1978 opengesteld. Op 2 augustus 1972 werd de Cross-Harbour Tunnel opengesteld, de eerste wegtunnel die onder het water loopt in Hong Kong, en dus ook de eerste wegverbinding tussen Hong Kong Island en Kowloon. Daarvoor moest het verkeer via overbelaste veerdiensten. In december 2001 werd de verhoogde snelweg door het zuidelijke Aberdeen in gebruik genomen, waarmee de snelweg voltooid was.

Verkeersintensiteiten

De Route 1 telt voornamelijk 2x2 rijstroken en telt 57.000 voertuigen door de Aberdeen Tunnel (1999) en 90.000 voertuigen door de Lion Rock Tunnel (2000). De snelweg zit daarmee al jaren tegen zijn capaciteit aan. Weguitbreiding is echter niet mogelijk vanwege de vele viaducten waarover de Route 1 loopt.

Referenties


Expressways in Hong Kong

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 10