Route 1 (Myanmar)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Myanmar 1.svg
Myanmar Highway 1 map.png
Route 1
Begin Yangon
Einde Mandalay
Lengte 660 km
Route

Centrum.svg Yangon

Centrum.svg Bago

Centrum.svg Hpa Yar Gyi Myanmar 8.svg

Centrum.svg Nyaung Lay Pin

Centrum.svg Taungoo Myanmar 5.svg

Centrum.svg Naypyidaw

Centrum.svg Yamethin

Centrum.svg Meiktila Myanmar 4.svg

Centrum.svg Mandalay Myanmar 3.svg

De Route 1 is een hoofdweg in Myanmar, die de twee grootste steden van het land verbindt, Yangon in het zuiden en Mandalay in het midden. Tevens doet de weg de hoofdstad Naypyidaw aan. De Route 1 is circa 660 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 1 begint in de grootste stad van het land, Yangon. De Route 1 is in de agglomeratie Yangon één van de belangrijkste wegen en telt 2x3 rijstroken. Ten noorden van de stad liggen 2x2 rijstroken totdat de Yangon - Mandalay Expressway aftakt en parallel aan de Route 1 een snellere route naar Mandalay vormt. De Route 1 voert verder noordoostwaarts door vlak agrarisch gebied en kent nog enkele stukken met 2x2 rijstroken. De Route 1 buigt dan naar het noorden af en voert door een brede vallei, gekenmerkt door vele dorpen en enkele kleine stadjes. De Route 1 verloopt net ten oosten van de hoofdstad Naypyidaw af. Enkele voorsteden liggen langs de Route 1.

Noordelijker wordt de vallei veel breder en voert de route door een agrarisch gebied met tal van dorpen en enkele kleine stadjes, waarvan Meiktila het belangrijkste is. In Meiktila telt de weg deels 2x2 rijstroken. Noordelijker is de weg weer enkelbaans en blijft door vlak gebied lopen. Nabij Myittha ligt weer een kort stuk met 2x2 rijstroken. Het laatste stuk tot Mandalay telt 2x2 rijstroken en is een tolweg. De Route 1 eindigt Mandalay en is een stadsweg met 2x2 tot 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

De Route 1 is van oudsher de belangrijkste weg van het land en is volledig geasfalteerd. Sinds 2009-2010 is de weg minder van doorgaand belang omdat parallel aan de Route 1 de Yangon - Mandalay Expressway werd opengesteld. Deze loopt ten westen van de Route 1. In januari 2013 opende in het centrum van Yangon een nieuwe tolweg parallel aan Strand Road.

Tol

De Route 1 is deels een tolweg. Er zijn tolstations net ten noorden van Yangon en net ten zuiden van Mandalay en mogelijk op meer locaties.

Referenties


Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway