Route 1 (Oman)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 1
Begin Muscat
Einde Al Murayr (UAE)
Lengte 300 km
Route

Al Burj Street

Al Jaame Street

Souq Ruwi Street

Route 17

Maiden Al Fateh Street

Madinat Al Sultan Qaboos Street

Al Qurm Heights Road

A'shati Street

Dohat Al Adab Street

Al Wizarat Street

Dohat Al Adab Street

Al Ghubbrah Street

Muscat Airport

Al Matar Street

Route 15

Mazoun Street

Al Khawd Street

Seeb

Al Khayr Street

Palace

Barka Route 13

Al Muladdah Route 11

Wudam Al Sahil

Al Khaburah Route 9

Saham

Sohar Route 8

Majis Route 7

Shinas

Al Widayyat Route 5

Khadrawayn Route 3

Al Murayr

E99

De Route 1 is een hoofdweg en gedeeltelijke autosnelweg in Oman. De weg vormt de belangrijkste route van het land, vanaf de hoofdstad Muscat langs de noordkust tot aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten bij Al Murayr. De gehele route is met minimaal 2x2 rijstroken uitgevoerd, waarvan 45 kilometer in de regio Muscat een volwaardige snelweg is. De route is circa 300 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 1 begint in de hoofdstad Muscat en voert westwaarts door het uitgerekte stedelijke gebied. Het is een moderne snelweg met 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen in diverse vormen. Muscat is een versnipperde stad en meet ruim 40 kilometer van oost naar west, alhoewel de stad feitelijk niet zo groot is. De snelweg bedient de luchthaven van Muscat, waarna men de hoofdstad verlaat. De Route 1 is buiten Muscat een dubbelbaans weg met 2x2 rijstroken. Het is geen snelweg omdat vrijwel alle aansluitingen via ruime ovale rotondes gaat. De weg voert door het enige deel van Oman wat gecultiveerd is, de smalle kuststrook langs de noordkust. Naar het binnenland is het Al Hajargebergte zichtbaar. Men kruist diverse zijwegen die naar het binnenland lopen, maar slechts een paar van deze doorkruisen ook het gebergte. De weg buigt geleidelijk naar het noorden af, en bij Shinas splitst de Route 5 af, die naar Dubai loopt. De Route 1 eindigt dan op de grens met de Verenigde Arabische Emiraten, waarna de E99 verder gaat naar Fujairah.

Geschiedenis

De Route 1 is de oudste snelweg van Oman, en is al in de jaren 90 of eerder aangelegd. Traditioneel eindigde de snelweg bij de luchthaven van Muscat, maar in 2008-2009 is dat deel ongelijkvloers gemaakt. De snelweg meet sindsdien zo'n 45 kilometer. In 2011 opende een parallelle snelweg in Muscat, deze is 53 kilometer lang, maar onduidelijk is welk nummer deze snelweg heeft.

Naamgeving

De snelweg heet ook wel de Sultan Qaboos Street. De weg is vernoemd naar Qaboos bin Said al Said (1940 - heden), de sultan van Oman.

Toekomst

Er zijn plannen om de Route 1 verder ongelijkvloers te maken. 24 rotondes moeten worden vervangen door ongelijkvloerse kruisingen, uiteindelijk moet er een directe snelweg van Muscat tot Dubai komen.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Oman

Al Batinah ExpresswayAl Sharqiyah ExpresswayMuscat Expressway

Route 1Route 2Route 3Route 5Route 7Route 8Route 9Route 11Route 13Route 15Route 21Route 23Route 25Route 27Route 29Route 31Route 32Route 33Route 35Route 37Route 39Route 41Route 45Route 49