Highway 1 (Thailand)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 1 (Thailand))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 1
Begin Bangkok
Einde Mae Sai (MYA)
Lengte 1.005 km
Route

Bangkok

Sirat Expressway

Highway 31


begin snelweg

Highway 31 → Bangkok

Bang Phun

Khlong Nueng

Highway 9 → West Bangkok

Highway 9 → East Bangkok

Ayutthaya

Nong Khae

Huai Khamin

Highway 2 → Vientiane

einde snelweg


Saraburi

Highway 21 → Lom Sak

Prha Phuttabat

Lopburi

Highway 11 → Singburi / Phitsanulok

Takhli

Highway 32 → Bangkok / Nakhon Sawan

Chai Nat

Highway 32 → Bangkok

Tha Nam Oi

Nakhon Sawan Bypass

Nakhon Sawan

Kamphaeng Phet

Tak

Highway 12 → Phitsanulok

Thoen

Highway 11 → Chiang Mai

Lampang

Highway 11 → Phitsanulok

Ban Dong

Phayao

Phan

Chiang Rai

Mae Chan

Mae Sai

→ Mandalay

De Highway 1 (Thai: ทางหลวงแผ่นดินหมายเลข 1) is een expressway en deels autosnelweg in Thailand. Het is de hoofdroute vanaf Bangkok naar het noorden van het land, en volgt een enigszins verouderde route via Lampang en Chiang Rai naar de grens met Myanmar bij Mae Sai. Delen van de route zijn vervangen door kortere dual carriageway.

Alhoewel een expressway genaamd, is de weg grotendeels geen autosnelweg. Alleen vanaf Bangkok tot Saraburi is de Highway 1 over 76 kilometer als autosnelweg uitgebouwd. De rest van de route is een 2x2 hoofdweg met gescheiden rijbanen en soms vluchtstroken. De gehele route is 1.005 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bangkok

De Highway 1 begint bij het Victory Monument in het centrum van Bangkok op een grote rotonde. De weg is hier een meerstrooks hoofdweg die een belangrijke onderliggende schakel door Bangkok vormt. De eerste 24 kilometer is een stedelijke hoofdweg. Direct bij het begin kruist men de Sirat Expressway. Een verhoogde metrolijn loopt boven de Highway 1 op een viaduct. Wat noordelijker in de stad kruist men de Highway 31, een noord-zuidsnelweg door Bangkok. De Highway 1 loopt daarna deels dubbeldeks met een viaduct bovenop de weg. In Bang Khen duikt de Highway 1 onder een rotonde door, en loopt langs Don Mueang International Airport, het voormalige hoofdvliegveld van Bangkok. Ten noorden van de luchthaven voegt de Highway 1 in op de Highway 31, en wordt vervolgens een snelweg.

De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt over een lang viaduct door het noorden van de stad. Vlak hierna volgt het tolstation, dat alleen richting noorden tol heft. Onder de snelweg lopen toevoerwegen, waardoor er aan de snelweg zelf weinig aansluitingen zijn. In het noorden van Bangkok bevinden zich vooral nieuwe woonwijken langs de snelweg, die als lintbebouwing zijn gebouwd. De snelweg loopt hierna op maaiveld verder, met parallelbanen voor lokaal verkeer. Ten noorden van Bangkok kruist men de Highway 9, de 170 kilometer lange ringsnelweg van Bangkok. Beide wegen zijn kortstondig dubbelgenummerd en tellen 2x4 rijstroken.

Central Thailand

Buiten Bangkok telt de snelweg 2x3 rijstroken met parallelbanen voor lokaal verkeer, en loopt op maaiveld richting het noordoosten. Langs de snelweg bevindt zich veel lintbebouwing, maar het aantal aansluitingen is erg beperkt, dit verloopt via de parallelbanen. Zo'n 45 kilometer verder, bij Saraburi, eindigt het snelwegdeel. De Highway 1 slaat hier af naar het noorden, terwijl de Highway 2 hier begint en richting Nakhon Ratchasima en Vientiane loopt. De Highway 1 is vervolgens een 2x2 hoofdweg en vormt een bypass van Saraburi.

Noordelijker volgt de Highway 1 een enigszins onlogisch verloop, en het doorgaande verkeer van Bangkok naar het noorden van Thailand kan beter de Highway 32 volgen, die een meer directere route naar het noorden geeft. De Highway 1 kruist deze weg drie maal. De 2x2 hoofdweg buigt af naar het noordwesten, en passeert langs Lopburi. Hierna loopt de 2x2 weg naar het noorden, en buigt bij Tak Fa naar het zuidwesten af, om voor Chai Nat de Highway 32 te kruisen. Na Chai Nat buigt de weg weer naar het noorden af, en voegt op de Highway 32 in, die vervolgens de Highway 1 wordt. De Highway 1 volgt hier de loop van de rivier de Chao Phraya. De Highway 1 loopt dwars door Nakhon Sawan, alhoewel er ook een bypass beschikbaar is.

De 2x2 weg buigt dan naar het noordwesten af, en volgt de rivier de Mae Nam Ping, door een wat dunner bevolkt gebied, en loopt langzaam op steeds kortere afstand van de grens met Myanmar. De grote vlakten van centraal Thailand maken hier plaats voor een brede vallei, die naar het noorden toe steeds smaller wordt.

Northern Thailand

Men passeert langs Kamphaeng Phet, één van de grotere steden in de route. Vanaf Tak wordt de omgeving echt bergachtig, alhoewel de Highway 1 door het dal van de Mae Nam Ping blijft lopen. De bergen rondom reiken tot zo'n 2000 meter hoogte. Tussen Thoen en Lampang krijgt men al wat meer hoogteverschillen, waarbij de weg doorlopend 2x2 rijstroken telt. Bij Lampang volgt een belangrijk kruispunt, waarbij men de Highway 11 kan nemen naar Chiang Mai, de grootste stad in noordelijk Thailand. Ten noorden van Lampang is de omgeving ronduit bergachtig, alhoewel de Highway 1 niet echt hoog klimt, tot zo'n 600 meter hoogte. Hierna komt men in een wat vlakker gebied rond Phayao. Men volgt dan een brede vallei naar Chiang Rai, de noordelijkste grotere stad van Thailand. Bij Mae Sai volgt vervolgens de grens met Myanmar. De Highway 27 gaat dan verder naar het noorden, later afbuigend naar het westen naar Mandalay.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de weg slechts 22 kilometer lang door Bangkok. In 1938 werd de weg verlengd tot Singburi, waarmee de weg 162 kilometer lang werd. In latere jaren is de weg verder noordelijk verlengd. De Highway 1 volgt nog steeds de oude route tussen Bangkok en Nakhon Sawan, die langer is dan nieuwere expressways, zoals de Highway 32, die een veel directere route vormt tussen beide steden. In het noorden van Thailand volgt de Highway 1 wel een logisch verloop. Door de belangrijkheid van Highway 1 is de weg geheel uitgebouwd naar 2x2 rijstroken, waarbij het deel tussen Lampang en Phayao het laatste volgde. In Bangkok is de snelweg op viaducten aangelegd.

Tol

Het deel door het noorden van Bangkok is een tolweg met een open tolsysteem met één enkele barrier.

Referenties


National Highways in Thailand

12346791112212223243132333435363738414243448182

Expressways en motorways in Thailand

Highway 1Highway 3Motorway 6Motorway 7Motorway 9 - Ring BangkokHighway 31Highway 35Motorway 81Motorway 82Highway 338

Bang Na ExpresswayChalong Rat ExpresswayNakhon ExpresswayPrachim Ratthaya ExpresswayRama ExpresswaySirat ExpresswayUttaraphimuk Elevated Tollway (Don Mueang Tollway)