Route 21 (Oman)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oman 21.svg
Route 21
Begin Nizwa
Einde Al Qabil
Lengte 270 km
Route

Centrum.svg Nizwa Route 15

Centrum.svg Bahla

Centrum.svg Ibri Route 9

Centrum.svg Al Qabil

Flag of the United Arab Emirates.svg

De Route 21 is een hoofdweg in Oman, gelegen in het noorden van het land. De weg vormt een vrij belangrijke oost-westroute door het binnenland, vanaf een klaverblad met de Route 15 en Route 31 naar de grens met de Verenigde Arabische Emiraten bij Al Qabil. Delen van de weg zijn met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De Route 21 is circa 270 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij Nizwa, circa 150 kilometer ten zuidwesten van Muscat. De weg begint op een klaverblad met de Route 15 en de Route 31, die samen de primaire route vanaf Muscat naar het zuiden van Oman vormen. Nizwa is het belangrijkste knooppunt in het binnenland van Oman. De weg voert over het algemeen in een noordwestwaartse richting, door een afwisselend landschap van bergen en woestijn, met soms een oase en wadi's. De belangrijkste stad op de route is Ibri, hier eindigt de Route 9 vanaf de noordkust. De ongeveer 130 kilometer tussen Ibri en de grens met de Verenigde Arabische Emiraten is met 2x2 rijstroken uitgevoerd, alhoewel het geen snelweg is, de kruisingen zijn rotondes. De weg voert door afgelegen woestijngebied, aan de rand van de Rub al Khali, het lege kwartier in het zuidoosten van Saudi-Arabië. De weg eindigt bij Al Qabil op de grens met de Verenigde Arabische Emiraten bij El Ain. Diverse snelwegen gaan vanaf daar verder naar Abu Dhabi en Dubai.

Geschiedenis

De Route 21 is één van de belangrijkste wegen van Oman, en de primaire doorgaande verbinding door het binnenland van het noorden van Oman. De weg geeft snel toegang vanaf Dubai en Abu Dhabi naar het midden en zuiden van Oman, ten zuiden van het gebergte langs. De route tussen Ibri en de grens met de Verenigde Arabische Emiraten is voor 2005 al verdubbeld naar 2x2 rijstroken.

Referenties


Flag of Oman.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Oman Flag of Oman.svg

Al Batinah ExpresswayAl Sharqiyah ExpresswayMuscat Expressway

Route 1Route 2Route 3Route 5Route 7Route 8Route 9Route 11Route 13Route 15Route 21Route 23Route 25Route 27Route 29Route 31Route 32Route 33Route 35Route 37Route 39Route 41Route 45Route 49