Highway 25 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 25 (Jordanië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordan 25.svg
Jordan 25 map.png
Route 25
Begin Ramtha (SYR)
Einde Amman
Lengte 110 km
Route

Flag of Syria.svg Route 5

Centrum.svg Ramtha

Knooppuntsymbool.svg Jordan 10.svg

Centrum.svg Neaime Jordan 35.svg

Centrum.svg Al Zarqa Jordan 30.svg

Centrum.svg Amman Jordan 40.svg

De Highway 25 is een hoofdweg in Jordanië. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf de grens met Syrië bij Ramtha tot aan de hoofdstad Amman. De weg is 110 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint op de grens met Syrië ten noorden van Ramtha. Aan Syrische zijde gaat de Route 5 verder naar Daraa. De weg is met 2x2 rijstroken uitgevoerd en gaat dwars door de stad Ramtha. Zuidelijker volgt een klaverblad met de Highway 10, die naar de grote stad Irbid loopt. Bij het plaatsje Neaime schampt men de Highway 35 via een klaverblad. De weg is hierna enkelbaans en voert naar Al Zarqa. Dit deel is wat minder belangrijk omdat het tussen de Highway 15 en Highway 35 verloopt.

Vanaf Al Zarqa telt de weg weer 2x2 rijstroken en kruist de Highway 30, die hier begint een naar de grens met Saudi-Arabië loopt. De weg vormt dan de bypass van Amman. Dit deel telt 2x3 rijstroken maar is geen volwaardige snelweg, alhoewel er wel her en der ongelijkvloerse kruisingen zijn. De weg verloopt langs de oostkant van de stad, door de buitenwijken. Via een klaverblad kruist men de Highway 40, waarna de weg ten zuiden van Amman op de Highway 35 eindigt, die vlak daarna de belangrijke Highway 15 kruist.

Geschiedenis

De Highway 25 is van oudsher een doorgaande route, maar deels van secundair belang vanwege alternatieve verbindingen in het noorden van Jordanië. Met name het deel tussen Al Zarqa en Amman is belangrijk en druk. Tot 2011 verliep de Highway 15 ook over deze weg, totdat een nieuwe snelweg ten oosten van Amman gereedkwam.

Referenties


Flag of Jordan.svg Hoofdwegen in Jordanië Flag of Jordan.svg

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 20Highway 25Highway 30Highway 35Highway 40Highway 50Highway 55Highway 60Highway 65