Route 2 (Estland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EST-2.svg
EST route 2.png
Põhimaantee 2
Begin Tallinn
Einde Luhamaa
Lengte 286 km
Route

Junction.svg Tallinn-Narva Mantee

Junction.svg Tallinn-Gonsiori

Junction.svg Tallinn-Liivalaia

Junction.svg Tallinn-Odra

Knooppuntsymbool.svg EST-1.svg → Narva

Junction.svg Tallinn-Järvevana tee

Afslagsymbool.svg Tallinn-Raeküla tee

Afslagsymbool.svg Tallinn-Järve tee

Knooppuntsymbool.svg EST-11.svg → Tallinn Ringtee

Afslagsymbool.svg Patika

Afslagsymbool.svg Vaida

Afslagsymbool.svg Aruvalla

Afslagsymbool.svg Saula

Afslagsymbool.svg Kolu

Afslagsymbool.svg Kuivajõe

einde 2x2 weg


Afslagsymbool.svg Werkzaamheden.svg Kose (2020)

Afslagsymbool.svg Werkzaamheden.svg Ardu (2020)

Afslagsymbool.svg Werkzaamheden.svg Mustla (2020)

Afslagsymbool.svg Werkzaamheden.svg Võõbu (2020)

Knooppuntsymbool.svg EST-5.svg → Paide / Rakvere

Afslagsymbool.svg Valgma

Junction.svg Imavere

Junction.svg Põltsamaa

Ring Tartu


Junction.svg 25px → Tartu

Rotonde.svg EST-92.svg → Saarde

Rotonde.svg EST-3.svg → Narva / Rīga

Afslagsymbool.svg Ring Tartu

Einde Ring Tartu


Afslagsymbool.svg Vliegveld Tartu / Ülenurme

Junction.svg Kanepi

Junction.svg Võru

Junction.svg Vaststeliina

Junction.svg EST-7.svg → Rīga / Pskov

De Põhimaantee 2 is een hoofdweg in Estland. De weg vormt een noord-zuidroute die in zuidoostelijke richting verloopt vanaf de hoofdstad Tallinn via Tartu naar het uiterste zuidoosten van het land. De weg is de langste van Estland en is 286 kilometer lang. De eerste 38 kilometer vanuit Tallinn is als een ongelijkvloerse 2x2 weg uitgevoerd.

Routebeschrijving

De Route 2 bij Tallinn.
De Route 2 bij Paide.

De weg begint in het centrum van Tallinn, bij het nieuwe centrum met wolkenkrabbers en andere moderne gebouwen. De weg telt hier overwegend 2x2 rijstroken zonder middenafscheiding en vele kruispunten. De weg loopt in zuidoostelijke richting en even buiten het centrum takt de Route 1 af naar Rakvere en Narva in het oosten. Daarna komt men over een commerciële zone met shopping malls en de luchthaven van Tallinn. Aan de stadsrand wordt de Route 2 ongelijkvloers en telt 2x2 rijstroken. Even buiten de stad kruist men de Route 11, de bypass van Tallinn. Tot bij Kose is de weg een expressweg, daarna versmalt hij naar 1x2 rijstroken en gelijkvloerse kruispunten.

De Route 2 loopt door het beboste platteland van Estland, en kent een modern alignement en komt in principe niet door bebouwde kommen. Veel grote plaatsen zijn er ook niet, Tartu is de enige stad van omvang op de route. Eerst kruist men de Route 5 bij Paide. De weg loopt langs de rand van de tweede stad van Estland, Tartu. Hier kruist men de Route 3, die vanaf Jõhvi richting Rīga in Letland loopt. Na Tartu loopt de weg verder naar het zuiden, naar een uithoek van het land. Men kruist hier geen grote wegen, mede omdat naar het oosten het grote Peipsi-meer ligt. Het stadje Võru is de laatste grotere plaats voor het einde van de weg. De Route 2 eindigt dan in de buurt van Luhamaa op de Route 7 in het uiterste zuidoosten van Estland. De Route 7 is een korte route die vanaf Rīga richting Pskov in Rusland loopt.

Geschiedenis

De weg is al deels opgewaardeerd tot expressweg tussen Tallinn en Kose. Ook is er een bypass rond Võru aangelegd. Al eerder is een bypass van Tartu opgeleverd, waardoor de weg als hoogwaardig kan worden beschouwd, buiten Tallinn komt men niet door langere stukken bebouwd gebied. Op 1 oktober 2010 werd de bypass van Mäo opengesteld, als een 2x2 expressweg. De bypass is de kruising van de routes 2 en 5, en is het belangrijkste van centraal-Estland. Op 18 november 2013 opende een 13 kilometer lang ongelijkvloerse 2x2-weg tussen Aruvalla en Kose. De aanleg kostte € 54 miljoen.[1][2]

Toekomst

Reeds in 1999 is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de weg van Tallinn naar Tartu op te waarderen.[3] Tallinn en Tartu zijn de twee grootste steden van Estland. De verwachte intensiteiten in 2020 liggen tussen 7.000 en 10.000 voertuigen buiten Tallinn en Tartu. Het snelwegalternatief gaat uit van 2x2 rijstroken en een ontwerpsnelheid van 140 km/uur. Het is momenteel echter onduidelijk in hoeverre de plannen uitgevoerd gaan worden, delen zijn al als een 2x2-weg uitgevoerd.

Kose - Paide

De Route 2 wordt over 25 kilometer opgewaardeerd naar een 2x2 autoweg over een nieuw tracé. Dit gebeurt in twee fases, in september 2017 begon de bouw van de eerste 13 kilometer van Kose tot Ardu, en in februari 2018 begon de bouw van het 12 kilometer lange deel van Ardu naar Võõbu.[4] Beide delen moeten in december 2020 worden geopend.

Verkeersintensiteiten

Locatie 2018
Tallinn Lennujaam 26.100
Tallinn Ringtee (knooppunt met EST-11.svg) 21.600
Kose 11.600
Paide (knooppunt met EST-5.svg) 9.000
Põltsamaa 7.400
Tartu (kruising met EST-92.svg) 18.500
Tartu Ringtee 17.500
Kanepi 3.800
Võru 4.100
kruising met EST-7.svg 700

[5]

Referenties

Hoofdwegen in Estland

Põhimaanteed: DK1.svgDK2.svgDK3.svgDK4.svgDK5.svgDK6.svgDK7.svgDK8.svgDK9.svgDK10.svgDK11.svgDK92.svg