Route 2 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR2.svg
Ethiopia route 2 map.png
Route 2
Begin Kombolcha
Einde Manda-Inakir (ER)
Lengte 415 km
Route

Centrum.svg Kombolcha

Centrum.svg Mile

Centrum.svg Manda-Inakir

Flag of Eritrea.svg P7

De Route 2 is een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute in het noordoosten van het land, vanaf Kombolcha tot de grens met Eritrea. De route is 415 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 2 takt bij Kombolcha van de Route 1 af en wordt daarom beschouwd als een radiale route vanuit Addis Ababa, alhoewel de Route 2 niet dichter dan ruim 300 kilometer van de Ethiopische hoofdstad komt. De eerste fase van de route voert oostwaarts en daalt stevig, van 2.000 meter bij Kombolcha naar 500 meter bij Mile, waar een dubbelnummering met de Route 18 begint. Beide routes zijn 150 kilometer dubbelgenummerd rond het Mile Serdo Wildlife Reserve. Dit is een zeer dunbevolkt en droog woestijngebied met enkele oases langs rivieren. Aan de oostkant ervan takt de Route 18 af en voert naar het nabijgelegen Djibouti. De Route 2 voert dan noordoostwaarts, parallel aan de grens met Djibouti tot aan de grens met Eritrea ten noorden van Manda-Inakir. Aan Eritrese zijde gaat de P7 verder naar Assab.

De Route 2 is grotendeels verhard. Voor Ethiopië is met name het deel tot en met de Route 18 van belang, de rest van de route tot Eritrea lijkt verwaarloosd te zijn. Regelmatig zijn er grensconflicten tussen beide landen.

Geschiedenis

De Route 2 is van oudsher één van de belangrijkste routes van Ethiopië. De weg verliep oorspronkelijk tot aan de havenstad Assab en was 480 kilometer lang. In 1993 kwam 65 kilometer van de route in Eritrea te liggen en werd als de P7 genummerd. Sindsdien is de haven van Djibouti de primaire exporthaven van Ethiopië en wordt de route naar Eritrea nauwelijks nog gebruikt.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 450 tot 610 voertuigen tussen Kombolcha en Mile en 1.200 voertuigen op de dubbelnummering met de Route 18. Intensiteiten van het laatste deel zijn niet bekend.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa