Route 2 (Hong Kong)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HK2.svg
HK2 map.png
Route 2
Begin Quarry Bay
Einde Ma Liu Shui
Lengte 19 km
Route

Knooppuntsymbool.svg1 HK4.svg

Tunnel.svg Eastern Harbour Tunnel (2.200 m)

Afslagsymbool.svg2 Lam Tin

Knooppuntsymbool.svg2a HK7.svg

Afslagsymbool.svg2b Kwun Tong

Afslagsymbool.svg3 Mong Kok

Afslagsymbool.svg3a Kowloon Bay

Tunnel.svg Tate's Cairn Tunnel (3.945 m)

Afslagsymbool.svg4 Siu Lek Yuen

Afslagsymbool.svg5 Sha Tin Central

Afslagsymbool.svg6 Shek Mun

Afslagsymbool.svg7 Ma On Shan

Afslagsymbool.svg7a Ma Liu Shui

Knooppuntsymbool.svg HK9.svg

De Route 2 is een expressway in Hong Kong. De snelweg vormt een noord-zuidroute door het oosten van Hong Kong, vanaf Quarry Bay op Hong Kong Island via het oosten van Kowloon naar Ma Liu Shui in de New Territories. De snelweg is 19 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Eastern Harbour Tunnel.

De Route 2 begint in de wijk Quarry Bay op Hong Kong Island met een deels ondergronds knooppunt met de Route 4. Direct daalt men af naar de Eastern Harbour Tunnel, die 2,2 kilometer lang is. In Kowloon komt men weer bovengronds, waarna direct het tolstation volgt. De snelweg buigt dan naar het noordwesten af en verloopt tussen wolkenkrabbers van Kowloon door. De snelweg telt 2x2 rijstroken en heeft een knooppunt met de Route 7. Tevens verknoopt de snelweg met de Route 5. De snelweg loopt deels langs het water en deels door flatwijken, en kent enkele overkappingen op plaatsen waar flatgebouwen dicht langs de snelweg staat. Vervolgens volgt de bijna 4 kilometer lange Tate's Cairn Tunnel, die de Route 2 naar de New Territories brengt. De snelweg gaat onder een ruim 450 meter hoge bergrug door. Aan de noordzijde volgt weer een tolstastion. Er is een aansluiting met de Sha Lek Highway, een korte verbindingssnelweg naar de parallelle Route 1. De snelweg telt het laatste deel 2x3 rijstroken en bedient enkele noordelijke flatwijken van Hong Kong. In de wijk Ma Liu Shui mondt de Route 2 op de Route 9 uit.

Geschiedenis

In 1989 werd de Eastern Harbour Tunnel opengesteld, tegelijkertijd met de Kwung Tong Bypass in Kowloon. Op 26 juni 1991 werd de Tate's Cairns Tunnel opengesteld, tot op de dag van vandaag de langste wegtunnel van Hong Kong. Tegelijkertijd is ook de Tate's Cairns Highway opengesteld, die het noordelijke deel van de Route 2 omvat tot aan Ma Liu Shui. Oorspronkelijk had de snelweg het nummer Route 6. In 2004 is dit hernummerd naar Route 2.

Verkeersintensiteiten

In 2003 reden dagelijks 71.000 voertuigen door de Eastern Harbour Tunnel. In 2009 waren dit 63.000 voertuigen.[1] In 2010 maakten dagelijks 51.000 voertuigen van de Tate's Cairns Tunnel gebruik.[2] De Route 2 is hiermee iets rustiger dan Route 1.

Referenties

Expressways in Hong Kong

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 10