Highway 2 (Thailand)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 2 (Thailand))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thailand 2.png
Thailand Route 2 map.png
Highway 2
Begin Saraburi
Einde Nong Khai (LAO)
Lengte 518 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Saraburi Highway 1

Afslagsymbool.svg Saraburi

Afslagsymbool.svg service roads

Knooppuntsymbool.svg Saraburi Bypass

Afslagsymbool.svg service roads

Afslagsymbool.svg Highway 3222

Afslagsymbool.svg service roads

Afslagsymbool.svg Ban Pa

Afslagsymbool.svg Highway 24

Centrum.svg Nakhon Ratchasima

Centrum.svg Mueang Phon

Centrum.svg Nai Mueang

Centrum.svg Khon Kaen Highway 12

Centrum.svg Udon Thani Highway 22

Centrum.svg Nong Khai

Flag of Laos.svg

De Highway 2 (Thai: ทางหลวงแผ่นดินหมายเลข 2), ook bekend als Mittraphap Road (Thai: ถนนมิตรภาพ) is een hoofdweg en gedeeltelijke expressway in Thailand. De weg vormt een verbinding tussen Saraburi en Nong Khai aan de grens met Laos, en is daarmee de verbinding tussen Bangkok en Vientiane. De Highway 2 is 518 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 2 begint in Saraburi op een half sterknooppunt met de Highway 1, ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Het deel door Saraburi is feitelijk een snelweg, met 2x3 rijstroken en frontage roads met 2 tot 3 rijstroken per richting. De snelweg voert oostwaarts en wordt geleidelijk van een lagere uitbouwstandaard. Na Saraburi zijn de frontage roads niet meer continu en verdwijnen uiteindelijk helemaal. Daarnaast zijn na Saraburi niet alle kruispunten meer ongelijkvloers. Tot Nakhon Ratchasima zijn echter de belangrijkste kruispunten wel ongelijkvloers.

Na Nakhon Ratchasima buigt de Highway 2 naar het noorden af. De weg voert door het laaggelegen hart van Thailand, een uitgestrekt agrarisch gebied met weinig bos. Er liggen veel dorpen in de regio, maar er zijn maar enkele grotere plaatsen op de route. De weg kent lange rechte stukken, maar er is nogal wat bebouwing aangelegen. De Highway 2 is met 2x2 rijstroken uitgerust over de gehele lengte verder tot Nong Khai. Er liggen enkele kleine steden op de route, die vaak een ringweg hebben, waarbij de Highway 2 door de stadscentra gaat. Bij de grensstad Nong Khai ligt een westelijke bypass voor verkeer naar Laos. Er ligt een brug over de rivier de Mekong die richting Vientiane leidt.

Geschiedenis

De weg is in de jaren '50 met Amerikaanse steun aangelegd en was in 1957 voltooid tussen Saraburi en Nong Khai. Het was destijds één van de meest moderne wegen van Thailand. De weg was oorspronkelijk een enkelbaans weg met twee rijstroken, maar is later gefaseerd integraal verbreed naar een dubbelbaans weg met minimaal 2x2 rijstroken, bij Saraburi is het een volwaardige snelweg met 2x3 rijstroken en parallelwegen voor langzaam verkeer.

Op 4 april 1994 opende de Thai–Lao Friendship Bridge over de Mekong op de grens met Laos voor het verkeer. Het was de eerste brug over het brede deel van de Mekong en is door de Australië gefinancierd. Met de brug kon veel eenvoudiger handel gedreven worden tussen Thailand en Laos, en kon Laos zijn producten over de weg naar de havens van Bangkok vervoeren, omdat Laos niet aan zee ligt. Aangezien Thailand links rijdt en Laos rechts, is er aan de zijde van Laos een switchover met verkeerslichten.

Circa 2007 is het knooppunt met de ringweg van Saraburi opengesteld. Dit is een onvolledige klaverturbine. Wanneer de snelweg door Saraburi is aangelegd is niet bekend, maar al voor 2006. Al voor 2001 opende het knooppunt tussen de Highway 2 en Highway 2090. Het knooppunt tussen de Highway 2 en Highway 24 is een klavermolen, een vrij zeldzaam knooppunttype. Rond 2004 opende de ringweg van Khon Kaen volledig (Highway 230).

Referenties


Flag of Thailand.svg National Highways in Thailand Flag of Thailand.svg

12346791112212223243132333435363738414243448182