Route 30 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR30.svg
Ethiopia route 30 map.png
Route 30
Begin Jijiga
Einde Ferfer (SO)
Lengte 645 km
Route

Centrum.svg Jijiga

Centrum.svg Qabri Bayax

Centrum.svg Degeh Bur

Centrum.svg Kebri Dehar

Centrum.svg Ferfer

Flag of Somalia.png

De Route 30 is een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, vanaf Jijiga tot de grens met Somalië bij Ferfer. De route is 645 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 30 begint in de stad Jijiga als voortzetting van de Route 4 vanuit Addis Ababa. De route verloopt zuidoostwaarts door de Ogaden, de woestijn in het oosten van Ethiopië. De weg verloopt in zuidoostelijke richting en daalt geleidelijk van 1.800 meter in Jijiga tot 250 meter op de grens met Somalië. Op de route liggen voornamelijk wat kleine plaatsjes, het beginpunt Jijiga is de belangrijkste stad. De weg kruist tussen begin- en eindpunt geen andere genummerde wegen. In Ferfer, op de grens met Somalië, eindigt ook de Route 8. Aan Somalische zijde gaat een ongenummerde weg verder naar Mogadishu.

De route is in elk geval tussen Jijiga en Bircot geasfalteerd, dit is de westelijke derde van de route. De rest was in 2011 nog onverhard.

Geschiedenis

De Route 30 is van strategisch belang voor Ethiopië. Tijdens de Ogadenoorlog eind jaren 70 werd hier hevig gevochten toen Somalië Ethiopië binnenviel. Het belang van de route werd toen duidelijk voor het leger, omdat de andere wegen in de Ogaden tijdens het regenseizoen onbegaanbaar werden. De route is pas in recente jaren geasfalteerd, het deel bij Jijiga is al wat langer geasfalteerd, maar het deel richting Bircot is pas in 2010-2011 geasfalteerd.

Toekomst

Wellicht wordt de Route 30 ook verder tot de grens met Somalië geasfalteerd. Met name het oostelijke deel tot Ferfer is niet meer dan een paar sporen in de steppe. De Route 30 is één van twee hoofdroutes tussen Addis Ababa en Mogadishu.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 800 voertuigen ten oosten van Jijiga, wat daalt naar amper 200 voertuigen verder in de Ogaden.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa