Route 30 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR30.svg
Ethiopia route 30 map.png
Route 30
Begin Jijiga
Einde Ferfer (SO)
Lengte 645 km
Route

Centrum.svg Jijiga

Centrum.svg Qabri Bayax

Centrum.svg Degeh Bur

Centrum.svg Kebri Dehar

Centrum.svg Ferfer

Flag of Somalia.png

Dit is een archiefpagina en wordt niet meer bijgewerkt!

De Route 30 was tot 2013 een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, vanaf Jijiga tot de grens met Somalië bij Ferfer. De route is 645 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 30 begint in de stad Jijiga als voortzetting van de Route 4 vanuit Addis Ababa. De route verloopt zuidoostwaarts door de Ogaden, de woestijn in het oosten van Ethiopië. De weg verloopt in zuidoostelijke richting en daalt geleidelijk van 1.800 meter in Jijiga tot 250 meter op de grens met Somalië. Op de route liggen voornamelijk wat kleine plaatsjes, het beginpunt Jijiga is de belangrijkste stad. De weg kruist tussen begin- en eindpunt geen andere genummerde wegen. In Ferfer, op de grens met Somalië, eindigt ook de Route 8. Aan Somalische zijde gaat een ongenummerde weg verder naar Mogadishu.

De route is in elk geval tussen Jijiga en Bircot geasfalteerd, dit is de westelijke derde van de route. De rest was in 2011 nog onverhard.

Geschiedenis

De Route 30 is van strategisch belang voor Ethiopië. Tijdens de Ogadenoorlog eind jaren 70 werd hier hevig gevochten toen Somalië Ethiopië binnenviel. Het belang van de route werd toen duidelijk voor het leger, omdat de andere wegen in de Ogaden tijdens het regenseizoen onbegaanbaar werden. De route is pas in recente jaren geasfalteerd, het deel bij Jijiga is al wat langer geasfalteerd, maar het deel richting Bircot is pas in 2010-2011 geasfalteerd.

De werd verloor bij de hernummering van 2013 grotendeels zijn status als belangrijke hoofdweg. Het westelijkste deel tussen Jijiga en Degeh Bur werd een onderdeel van de A10, maar het deel verder tot de Somalische grens is niet meer genummerd.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 800 voertuigen ten oosten van Jijiga, wat daalt naar amper 200 voertuigen verder in de Ogaden.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa