Route 30 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 30
Begin Route 1
Einde Route 35
Lengte 56 km
Route

Flúðir

De Route 30 (IJslands: Þjóðvegur 30), genaamd Skeiða- og Hrunamannavegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een verbinding in het zuidwesten van het land, vanaf de Route 1 ruim ten oosten van Selfoss tot aan de Route 35 in het binnenland. De Route 30 is 56 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint op een kruising met de Route 1, ruim ten oosten van Selfoss. De weg voert dan noordoostwaarts door een gebied met weilanden. Er ligt één dorp op de route, Flúðir. De weg is volledig verhard, het noordoostelijk deel voert door wat ruiger terrein en eindigt in onbewoond gebied op een kruising met de Route 35.

Geschiedenis

De weg ontsluit een landbouwgebied in het zuidwesten van IJsland en meest prominent het dorp Flúðir. Daardoor heeft het zuidelijk deel meer belang dan het noordelijk deel, dat pas in 1985 doorgaand te berijden was toen een smalle brug over de rivier Stóru-Laxá werd geopend. Deze brug is tussen 2021 en 2023 vervangen door een modernere brug met twee rijstroken die op 25 juni 2023 werd geopend en op 13 juli 2023 officieel werd geïnaugureerd.[1] De brug is aangelegd vanwege het toegenomen toeristenverkeer in deze streek.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.000 voertuigen bij de Route 1, dalend naar 1.200 voertuigen nabij Flúðir. Op het deel van Flúðir tot de Route 35 rijden circa 350 voertuigen per dag.[2]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur