Highway 30 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 30 (Jordanië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 30
Begin Damia
Einde Mujamma' al Hadithah (KSA)
Lengte 195 km
Route

Balqa

Amman

Al Zarqa

De Highway 30 is een hoofdweg en autosnelweg in Jordanië. De weg vormt een oost-westroute door het noorden en midden van het land, vanaf de Jordaanvallei via Amman naar de grens met Saudi-Arabië. De weg is 195 kilometer lang, waarvan 120 kilometer een autosnelweg is ten oosten van Al Zarqa.

Routebeschrijving

De weg begint op een kruising met de Highway 65 in de Jordaanvallei, 250 meter beneden zeeniveau. De weg stijgt dan de heuvels in, naar zo'n 1.100 meter hoogte, waarna de weg vanaf Balqa 2x2 rijstroken telt. De weg heeft bij Balqa een aantal ongelijkvloerse kruisingen, maar een volwaardige snelweg is het niet. Daarna bereikt men al snel de agglomeratie Amman. Amman heeft een dicht en chaotisch wegennet, welke weg de Highway 30 exact door Amman neemt is niet duidelijk. Men kruist er in elk geval de Highway 35. Ten oosten van Amman passeert men door de stad Al Zarqa, waar men de Highway 25 kruist. Net ten oosten van Al Zarqa volgt een klaverblad met de Highway 15. Na Al Zarqa is de weg een volwaardige autosnelweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen en voert de Arabische woestijn in. De woestijn is rotsachtig en vrij vlak. In het midden van Jordanië eindigt de Highway 40 uit Amman op de Route 30, waarna een dubbelnummering van zo'n 25 kilometer met de Highway 25 volgt. Daarna slaat de Highway 30 via een ongelijkvloerse aansluiting af en bereikt na een kleine 30 kilometer de grens met Saudi-Arabië. Aan Saudische zijde gaat de Route 65 verder naar het midden van Saudi-Arabië.

Geschiedenis

De Highway 30 is deels een belangrijke doorgaande weg, met name het oostelijkste deel in de woestijn is in combinatie met de Jordaanse Highway 40 en de Saudische Route 65 de doorgaande route vanaf Amman naar Riyadh. Het deel ten oosten van Al Zarqa is alleen van regionaal belang, evenals de rest van de route, met name ten westen van Amman is er nauwelijks doorgaand belang.

De weg tussen Zarqa en El Azraq is omstreeks 1970 aangelegd. Dit was de eerste weg vanaf de regio Amman naar het oosten, daarvoor moest verkeer noordelijker naar Mafraq om vanaf daar de Highway 10 richting Irak en Saudi-Arabië te bereiken.

Tussen 2016 en 2018 is de weg omgebouwd tot autosnelweg over 120 kilometer tussen Al Zarqa en de grens met Saudi-Arabië. Dit betrof grotendeels het verdubbelen en ongelijkvloers maken van de bestaande weg, maar ook een 13 kilometer lange verlegging rond de Muwaffaq Salti Air Base. De snelweg werd op 17 december 2018 officieel opengesteld.[1][2]

Referenties

Hoofdwegen in Jordanië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 20Highway 25Highway 30Highway 35Highway 40Highway 50Highway 55Highway 60Highway 65