Route 34 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 34
Begin Selfoss
Einde Þorlákshöfn
Lengte 24 km
Route

Selfoss

Eyrarbakki

Þorlákshöfn

De Route 34 (IJslands: Þjóðvegur 34), genaamd Eyrarbakkavegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een verbinding in het zuidwesten van het land, vanaf Selfoss naar Þorlákshöfn aan de kust. De Route 34 is 24 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 34 bij Selfoss.

De Route 34 begint in het centrum van Selfoss op een rotonde met de Route 1 en verloopt zuidwestwaarts door vlak agrarisch land naar de kust bij Eyrarbakki, waar de Route 33 aansluit. Hier slaat de weg naar het westen af en verloopt evenwijdig aan de kust en steekt de monding van de rivier de Ölfusá met een ruim 300 meter lange brug over. De Route 34 eindigt kort daarna ten noorden van Þorlákshöfn op de Route 38.

Geschiedenis

Oorspronkelijk verliep de weg alleen van Selfoss naar Eyrarbakki. In 1988 opende de 360 meter lange brug over de grote rivier de Ölfusá, waarmee de afstand van Selfoss naar Þorlákshöfn substantieel verkort werd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.000 voertuigen in Selfoss, dalend naar 3.000 voertuigen tot Eyrarbakki en 2.000 voertuigen tot Þorlákshöfn.[1] Voor IJslandse begrippen is het daarmee een relatief drukke weg.

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur