Highway 35 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 35 (Jordanië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordan 35.svg
Jordan 35 map.png
Route 35
Begin Damia
Einde Mujamma' al Hadithah (KSA)
Lengte 395 km
Route

Centrum.svg Irbin Jordan 10.svg

Centrum.svg Al Hosn

Centrum.svg Neaime Jordan 25.svg

Centrum.svg Jarash Jordan 20.svg

Centrum.svg Amman Jordan 30.svgJordan 40.svg

Centrum.svg Naour Jordan 40.svg

Centrum.svg Madaba

Centrum.svg Karak Jordan 50.svg

Junction.svg Jordan 60.svg

Centrum.svg Petra

Centrum.svg En Naab Jordan 15.svg

De Highway 35 is een hoofdweg in Jordanië. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land, vanaf het grensgebied met Syrië ten noorden van Irbid via Amman naar de zuidelijke woestijn, waar de weg op de Highway 15 eindigt. Het deel tussen Irbid en Amman is van groot belang, de rest is vooral secundair omdat er alternatieve en beter uitgebouwde routes parallel aan lopen. Wel bedient de Route 35 de archeologische stad Petra in de zuidelijke woestijn. De Route 35 is 395 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het grensgebied met Syrië ten noorden van Irbid, maar er is geen grensovergang. De weg loopt hier op circa 400 meter hoogte door landbouwgebieden en men bereikt al snel de grote stad Irbid. Men moet door het centrum, waarna vanaf Irbid een 2x2-weg naar Amman loopt. Bij Neaime schampt men de Highway 25 op een klaverblad, waarna de weg met 2x2 rijstroken zuidwaarts naar Amman loopt. De belangrijke aansluitingen zijn ongelijkvloers, maar een echte snelweg is het niet. De weg verloopt door de westzijde van Amman en kruist de Highway 30. Ten zuiden van Amman is een korte dubbelnummering met de Highway 40 tot Naour. Zuidelijk hiervan komt men door de stad Madaba.

De route ten zuiden van Madaba is duidelijk van secundair belang, enkelbaans en doet maar een paar dorpen aan. De weg verloopt tussen de Highway 15 naar het oosten en de Highway 65 naar het westen, en heeft daardoor geen doorgaand belang. Het landschap wordt naar het zuiden toe steeds woestijnachtiger en is behoorlijk spectaculair, men kruist een aantal canyons die westwaarts naar de Dode Zee lopen. De Route 35 is daardoor landschappelijk gezien daarom één van de mooiste routes van het land. Tevens ontsluit de Highway 35 de archeologische stad Petra. Dit is tevens één van de hoogstgelegen wegen van Jordanië, tot meer dan 1.600 meter hoogte. Ten zuiden van Ma'an eindigt de weg dan op de Highway 15, die verder naar Aqaba loopt.

Geschiedenis

De Highway 35 is van oudsher alleen tussen Irbid en Amman van belang, en is dan ook met 2x2 rijstroken uitgevoerd, met deels ongelijkvloerse kruisingen. Deze weg is waarschijnlijk in de jaren 70 of 80 als zodanig aangelegd. De route ten zuiden van Amman werd pas recenter van belang, toen het toerisme naar Petra begon toe te nemen, alhoewel een groot deel van de toeristen eerst de Highway 15 naar het zuiden neemt, en pas later doorsteekt naar de parallelle Highway 35. In 2012 is de weg tussen de luchthaven van Amman en Highway 40 in het westen van Amman gereconstrueerd en gemoderniseerd, dit is sindsdien een autosnelweg met parallelwegen.

Toekomst

In 2011 ging rond Irbid een nieuwe snelweg in aanleg. Deze wordt waarschijnlijk onderdeel van de Highway 55, maar zal ook voor verkeer op de Route 35 van belang zijn, omdat men dan niet meer door Irbid hoeft. De snelweg was in 2018 nog niet gereed.

Referenties


Flag of Jordan.svg Hoofdwegen in Jordanië Flag of Jordan.svg

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 20Highway 25Highway 30Highway 35Highway 40Highway 50Highway 55Highway 60Highway 65