Route 36 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 36
Begin Route 35
Einde Mosfellsbær
Lengte 67 km
Route

Mosfellsbær

De Route 36 (IJslands: Þjóðvegur 36), genaamd Þingvallavegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een haak door het zuidwesten van het eiland, vanaf Route 35 ruim ten noorden van Selfoss tot Mosfellsbær ten oosten van Reykjavík. De route is 67 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het westelijk deel van de weg langs het gebergte Esjan.

De Route 36 begint op een kruising met de Route 35, ruim ten noorden van Selfoss, en voert in eerste instantie een eind noordwaarts, over de oostoever van het grote meer Þingvallavatn. De weg voert langs de geologische en culturele plaats Þingvellir. Vanaf hier voert de Route 36 westwaarts, eerst over de hooglanden van Mosfellsheiði, waar de weg 260 meter boven zeeniveau bereikt, en vervolgens langs de voet van het gebergte Esjan. De Route 36 eindigt in Mosfellsbær op de Route 1, niet ver ten noordoosten van Reykjavík.

Geschiedenis

Het oost-west gelegen deel tussen Þingvellir en de Route 1 bij Mosfellsbær is in de periode 1973-1974 opgewaardeerd over een nieuw tracé. In 2008 is een rotonde met de opgewaardeerde Route 1 bij Mosfellsbær gerealiseerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.700 voertuigen bij het begin van de weg bij de Route 35, daarna dalend naar 400 voertuigen per dag ten zuiden van het meer Þingvallavatn. Daarna komt er veel toeristenverkeer bij en rijden er 1.700 tot 2.400 voertuigen rond het meer Þingvallavatn. De intensiteiten stijgen daarna verder van 2.500 tot 3.000 voertuigen per dag nabij de Route 1.[1]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur