Route 3 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR3.svg
Ethiopia route 3 map.png
Route 3
Begin Addis Ababa
Einde Adwa
Lengte 1.140 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa

Centrum.svg Fiche

Centrum.svg Dejen

Centrum.svg Debre Markos

Centrum.svg Bure

Centrum.svg Injibara

Centrum.svg Dangla

Centrum.svg Bahir Dar

Centrum.svg Gondar

Centrum.svg Debark

Centrum.svg Endasilasie

Centrum.svg Adwa

Flag of Eritrea.svg P4

De Route 3 is een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot de grens met Ethiopië bij Adwa. De route is 1.140 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 3 begint in de hoofdstad Addis Ababa. De weg telt 2x2 rijstroken binnen de Ring Addis Ababa en elders 1x2 rijstroken. De route voert noordwaarts de stad uit, over een bergketen. De weg stijgt naar 2.900 meter hoogte, waarna de weg over het Ethiopische Hoogland voert. Spectaculair is de route door de kloof van de Blue Nile (Blauwe Nijl) op de grens van de districten Oromia en Amhara. Dit is ook het laagste punt van de weg, op circa 1.000 meter hoogte. De route voert dan met een boog door de regio Amhara, langs het grote Tana Lake, waarna de Route 3 door de stad Gondar loopt, de 5e stad van het land met 250.000 inwoners. De weg voert langs de basis van de Ras Dashen Terara, met 4.550 meter de hoogste berg van Ethiopië. De laatste stad in Ethiopië is Adwa, waarna de grens met Eritrea volgt. Aan Eritrese zijde gaat de P4 verder naar Asmera.

De route 3 is een redelijk goed uitgebouwde weg, en van significant belang voor binnenlands verkeer in Ethiopië. Met name het deel tussen Addis Ababa en de Nijlkloof is van belang voor het toerisme. De Route 3 is een vrijwel volledig geasfalteerde weg, alleen in het grensgebied met Eritrea, ten noorden van Adwa, ontbreekt soms de verharding.

Geschiedenis

Van oudsher is de Route 3 één van twee hoofdwegen tussen Addis Ababa en Asmera. Doorgaand verkeer nam meestal de oostelijker lopende Route 1, omdat die circa 200 kilometer korter is, maar wel meer bergpassen kent. De Route 3 kwam na 1993 deels in Eritrea te liggen en is daar als de P4 genummerd. Het deel ten noorden van Adwa heeft sindsdien geen doorgaand belang meer. Op 10 september 2008 opende de nieuwe Blue Nile Bridge voor het verkeer. Deze verving een oudere brug en was de eerste tuibrug in Oost-Afrika.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 2.400 voertuigen tussen Addis Ababa en Dejen en 1.300 tot 2.000 voertuigen verder tot Gonder, waarmee de Route 3 één van de drukst bereden lange-afstandsroutes van Ethiopië is. Noordelijk van Gonder liggen de intensiteiten lager, met 300 tot 500 voertuigen verder tot Adwa.

Referenties

Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa