Route 3 (Hong Kong)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HK3.svg
HK3 map.png
Route 3
Begin Sai Ying Pun
Einde Yuen Long
Lengte 27 km
Route

Knooppuntsymbool.svg1 HK4.svg

Tunnel.svg Western Harbour Crossing (2.000 m)

Afslagsymbool.svg2 Tsim Sha Tsui

Knooppuntsymbool.svg3 HK8.svg

Afslagsymbool.svg4 Container Port

Knooppuntsymbool.svg4a HK7.svg

Knooppuntsymbool.svg4b HK5.svg

Tunnel.svg Cheung Tsing Tunnel (1.600 m)

Knooppuntsymbool.svg5 HK8.svg

Afslagsymbool.svg5a Lantau Link

Brug.svg Tin Kau Bridge (1.177 m)

Knooppuntsymbool.svg6 HK9.svg

Tunnel.svg Tai Lam Tunnel (3.000 m)

Afslagsymbool.svg6a Pat Heung

Afslagsymbool.svg6b Kam Tim

Knooppuntsymbool.svg HK9.svg

De Route 3 is een expressway in Hong Kong. De snelweg vormt een noord-zuidroute door het westen van Hong Kong, vanaf Sai Ying Pun op Hong Kong Island via het westen van Kowloon naar Yuen Long in de New Territories. De snelweg omvat een aantal grote kunstwerken, zoals tunnels en bruggen. De snelweg is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ting Kau Bridge.

De Route 3 begint in de wijk Sai Ying Pun op het westen van Hong Kong Island, met een knooppunt met de Route 4. De snelweg verloopt dan direct door de 2x3 rijstroken tellende Western Harbour Tunnel, één van drie tunnels onder de Hong Kong Harbour. Aan de kant van Kowloon volgt het tolstation, waarnaast de 484 meter hoge ICC-toren staat. De snelweg bedient dan het westen van Kowloon, en telt 2x3 rijstroken. Men komt door industriegebied met wat kleine flatwijken. Men kruist vervolgens de expressways Route 8, Route 5 en Route 7 binnen twee kilometer. De snelweg loopt hier langs de containerhaven van Hong Kong. De Route 3 en 7 lopen min of meer naast elkaar.

Via de zes rijstroken tellende Cheung Tsing Bridge steekt men de haven over, waarna de Cheung Tsing Tunnel volgt. Men kruist dan de Route 8 weer, waarna de snelweg via de zesstrooks Ting Kau Bridge, een tuibrug, een smalle zeestraat oversteekt. Men komt vervolgens in de New Territories, waar een onvolledig knooppunt met de Route 9 is. Daarna volgt de 2x3 rijstroken tellende Tai Lam Tunnel, die 3 kilometer lang is. Aan de noordzijde volgt het tolstation, waarna de Route 3 in de noordelijke wijk Yuen Long op de Route 9 eindigt.

Geschiedenis

De Route 3 is nieuwer dan de twee andere noord-zuidverbindingen door Hong Kong, en is ook breder, met 2x3 rijstroken. In 1997 werd de Western Harbour Tunnel opengesteld, en tevens in 1997 opende de Cheung Tsing Tunnel. Een jaar later, in 1998, opende de tolvrije Ting Kau Bridge, één van de weinige tolvrije grote kunstwerken van Hong Kong. Tevens opende de Tai Lam Tunnel voor het verkeer, waarmee de Route 3 binnen 2 jaar geheel opengesteld is.

Verkeersintensiteiten

In het jaar 2009-2010 reden gemiddeld dagelijks 52.000 voertuigen door de Western Harbour Tunnel.[1] Dit maakt de Western Harbour Tunnel tot de rustigste van de drie wegtunnels onder de Western Harbour, maar heeft wel de grootste capaciteit. In 2010 reden dagelijks 49.000 voertuigen door de Tai Lam Tunnel, een toename vanaf 30.000 voertuigen in het openingsjaar 1998.[2]

Referenties

Expressways in Hong Kong

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 10