Route 3 (Myanmar)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Myanmar 3.svg
Myanmar Highway 3 map.png
Route 3
Begin Mandalay
Einde Muse (CN)
Lengte 425 km
Route

Centrum.svg Mandalay Myanmar 1.svg

Centrum.svg Pyin Oo Lwin

Centrum.svg Lashio

Centrum.svg Kutkai

Centrum.svg Muse

Flag of the People's Republic of China.svg China G320.svg

De Route 3 is een hoofdweg in Myanmar, gelegen in het noordoosten van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de grote stad Mandalay tot de grens met China bij Muse. De Route 3 is circa 425 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 3 begint in de grote stad Mandalay in het midden van Myanmar. Hier eindigt de Route 1 uit Yangon. De Route 3 telt in eerste instantie 2x2 rijstroken en voert zuidoostwaarts de stad uit, later naar het oosten afbuigend. De weg voert dan door een sterk heuvelachtig en dichtbebost gebied. De weg is opvallend, want hij heeft gescheiden rijbanen, alhoewel met één rijstrook per richting. De weg stijgt hier over korte afstand van 100 naar 800 meter hoogte. Daarna buigt de Route 3 naar het noorden af en telt nog steeds gescheiden rijbanen tot het stadje Pyin Oo Lwin. Noordelijker is de weg enkelbaans en voert over een soort hoogvlakte met weinig bos. Oostelijk van het dorp Nawnghkio kruist de weg een diepe kloof, met een spectaculaire route met veel haarspeldbochten. Daarna voert de weg verder noordoostwaarts naar Lashio. De route blijft verder op vrij gelijke hoogte. Noordelijker is het terrein wat bergachtiger en loopt de weg over een circa 1.000 meter hoge bergpas. Daarna daalt men af naar 600 meter bij Hsenwi, om daarna te stijgen naar 1.350 meter bij Kutkai en maximaal zo'n 1.500 meter op de hoogste bergpas ten noorden van Kutkai. In het stadje Muse volgt de grens met China, met de provincie Yunnan. Aan Chinese zijde gaat de G320 verder naar Kunming.

Geschiedenis

De Route 3 is van oudsher een belangrijke route, als primaire verbinding naar China. De gehele route is geasfalteerd en een vrij lang stuk kent gescheiden rijbanen met 2x1 of 2x2 rijstroken tussen Mandalay en Pyin Oo Lwin. Tevens is de volledige route geasfalteerd. Aan de Chinese grens in Muse zijn veel transportbedrijven voor handel tussen Myanmar en China.

Toekomst

Als het aan China ligt wordt er in de toekomst een snelweg van Kunming naar Yangon aangelegd. Deze zal parallel aan de Route 3 verlopen. Het deel in China is al grotendeels voltooid.

Referenties


Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway