Hafnarfjarðarvegur

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 40 (IJsland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
þjóðvegur 40
Begin Reykjavík
Einde Reykjavík
Lengte 6 km
Route

Vesturlandsvegur

Bústaðavegur

Kársnesbraut

Kópavogur

Arnarnes

Garðabær

Vesturbær

Hafnarfjarðarvegur, genummerd als de Route 40 (IJslands: Þjóðvegur 40), is een autoweg in IJsland, gelegen in de hoofdstad Reykjavík. De weg vormt een noord-zuidroute ten zuiden van de stad en is 6 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autoweg verbindt de zuidelijke voorsteden met Reykjavík en is een weg met 2x2 rijstroken en overwegend ongelijkvloerse aansluitingen, alhoewel er ook enkele kruispunten zijn. Er is in de voorstad Kópavogur een korte tunnel onder het centrum. De weg verloopt parallel aan de Reykjanesbraut die oostelijker loopt. De Hafnarfjarðarvegur eindigt in de stad Hafnarfjörður.

Geschiedenis

De planvorming voor een weg tussen tussen Reykjavík en Hafnarfjörður werd al in 1915 begonnen. In die periode waren er ook plannen voor een spoorlijn tussen beide plaatsen, maar dit plan werd in 1918 geschrapt. De wegverbinding kwam in die periode tot stand en was nog lange tijd een smalle gravelweg. In de jaren '40 is de weg verhard.[1] De weg was destijds de primaire invalsweg van Reykjavík naar het zuiden. In de jaren '60 is de tangent langs de oostkant van het centrum aangelegd, tussen Sæbraut en Bústaðavegur. De weg is in de jaren '70 al verdubbeld naar 2x2 rijstroken.[2] Later zijn ongelijkvloerse aansluitingen aangelegd. De ongelijkvloerse aansluitingen bestaan al sinds minimaal de jaren '90, maar de korte tunnel in Kópavogur is later gebouwd, circa 2006.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 18.000 voertuigen op het noordelijk einde, stijgend naar 30.000 voertuigen voor de kruising met de Route 49 en 41.500 voertuigen daarna. Dit piekt ervolgens op 75.000 voertuigen per dag tussen Bústaðavegur en Nýbýlavegur. Daarna dalen de verkeersintensiteiten van 49.000 voertuigen tot 33.500 voertuigen bij het zuidelijk einde van de weg.[3]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur