Highway 40 (Israël)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 40 (Israël))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
כביש 40
Begin Lotan
Einde Kfar Sava
Lengte 302 km
Route
  • Lotan
  • Neot Smadar
  • Negevwoestijn
  • Be'er Sheva
  • Lehavim
  • Ahuzam
  • Kiryat Gat
  • Kiryat Malakhi
  • Gedera
  • Ramla
  • Lod
  • Ben Gurion Airport
  • Petah Tikva
  • Yarkona
  • Kfar Sava

De Route 40 of Kvish 40 (Hebreeuws: כביש 40) is een hoofdweg in Israël. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het zuiden en midden van het land, vanaf Lotan in het diepe zuiden naar Kfar Sava, een noordelijke voorstad van Tel Aviv. Alhoewel de route nergens uitgebouwd is als snelweg, zijn delen wel expressweg met 2x2 rijstroken en enkele ongelijkvloerse kruisingen. De weg is met 302 kilometer de tweede langste van Israël.

Routebeschrijving

De Highway 40 bij Mitzpe Ramon in de Negevwoestijn.

Bij het gehucht Lotan begint de Route 40 op een kruispunt met de Route 90, vlakbij de grens met Jordanië. De Route 90 vormt de lange noord-zuidroute van Eilat richting Jericho. De weg loopt door de eenzame Negevwoestijn, met amper bewoonde wereld, op enkele kibboetsen en bedoeïnendorpen na. Bij Neot Smadar eindigt de Route 12, een hoofdweg naar het grensgebied met Egypte in het zuidwesten. De weg volgt een lange eenzame weg naar het noorden, door de barre woestijn. Een eind noordelijker begint de Route 13, die niet meer dan een verbinding tussen de 40 en 90 is, aangezien beide routes parallel aan elkaar naar het noorden lopen. De 40 buigt langzaam wel wat meer naar het noordwesten af, terwijl de 90 de Jordaanse grens blijft volgen. Het weguiterlijk van de 40 wisselt nogal, van haarspeldbochten tot lange rechte stukken. Bij Mitspe Ramon volgt een bergpas naar zo'n 800 meter.

Dit gebied is behoorlijk onherbergzaam, met lage bergen, canyons en zandvlakten. Men bereikt dan na 180 kilometer door de Negevwoestijn te hebben gereden de eerste grotere stad, Be'er Sheva. In deze snelgroeiende stad kruist men de Route 25, de hoofdweg vanaf Gaza naar Dimona. Tevens kruist men hier de Route 60 die naar Hebron loopt. De Route 40 loopt niet door Be'er Sheva zelf, maar vormt een oostelijke randweg. Het woestijngebied gaat hier over in een meer gecultiveerd gebied met landbouw en kibboetsen. Bij Lehavim kruist men de Route 31, de weg vanaf Ofakim naar Arad. Vanaf Be'er Sheva is de weg ook een gelijkvloers expressweg met 2x2 rijstroken. Ten zuiden van Ahuzam begint de Route 6, de snelle tolweg naar het noorden van Israël, voor verkeer naar Haifa en Nazareth. De route 40 blijft dan een 2x2 expressweg en kruist bij de stad Kiryat Gat de Route 35, een 2x2 hoofdweg vanaf Ashkelon naar Hebron. Men komt daarna langs meer agrarische dorpen, en vanaf Kiryat Malakhi is de weg kortstondig dubbelgenummerd met de Route 3, de hoofdweg vanaf Ashkelon richting Jeruzalem.

Men bereikt dan de buitengebieden van de agglomeratie Gush Dan, rondom Tel Aviv. Bij Gedera eindigt de snelweg Route 7 die verdergaat als Route 41 naar Ashdod. Men komt dan langs een belangrijke luchthaven van de IDF, en men komt dan langs Rehovot, een voorstad van Tel Aviv met 114.000 inwoners. De Route 40 telt ook hier 2x2 rijstroken, en bij de stad Lod kruist men de Route 431, de snelweg die het verkeer vanaf Jeruzalem naar de zuidelijke voorsteden van Tel Aviv verwerkt. Vlak daarna kruist men de Route 44 via een halfklaverblad. De 44 loopt vanaf Beit Shemesh naar Tel Aviv. De 40 vormt dan de rondweg van Lod, en kruist dan de Route 1, de directe snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem. Men komt dan bij de grootste luchthaven van Israël, Ben Gurion Airport. De route 40 slaat hier af naar het noorden, en de Route 46 gaat rechtdoor naar Elad. De Route 40 vormt dan een 2x2 hoofdweg langs de oostelijke voorsteden van Tel Aviv, en passeert langs Petah Tikva, een voorstad met 189.000 inwoners. Ten noorden van Petah Tikva kruist men de Route 5, de oost-westsnelweg vanaf Tel Aviv naar Ariel, waarna de Route 40 met 2x2 rijstroken naar Kfar Sava loopt, en eindigt op de Route 55.

Geschiedenis

Het deel ten noorden van Be'er Sheva is in de periode 1949-1951 aangelegd. De route van Be'er Sheva tot Lotan is tijdens de tweede wereldoorlog door de Britten aangelegd en was in 1954 voltooid.

Eind jaren '70 is een bypass van Lod aangelegd, die in april 1980 werd opengesteld. De bypass was oorspronkelijk enkelbaans maar is later verdubbeld naar 2x2 rijstroken.

Referenties


Hoofdwegen en snelwegen in Israël

Freeways:

Highways: