Route 43 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 43
Begin Njardvik
Einde Grindavík
Lengte 14 km
Route

Grindavík

De Route 43 (IJslands: Þjóðvegur 43), genaamd Grindavíkurvegur, is een buiten gebruik gestelde nationale weg in IJsland. De weg vormt een verbinding naar Grindavík in het zuidwesten van het land en is 14 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 43 bij Grindavík.

De Route 43 begint op een ongelijkvloerse aansluiting met de Route 41 bij Njardvik, circa 40 kilometer ten zuidwesten van Reykjavík, en verloopt vanaf daar zuidwaarts door kaal lavagesteentelandschap. De weg voert vlak langs de geothermische centrale Svartsengi en langs het Blue Lagoon resort. De Route 43 heeft enkele inhaalstroken en een geleiderail tussen de rijrichtingen. De weg eindigt in de vissersplaats Grindavík.

Geschiedenis

De Route 43 is van oudsher vooral een verbinding naar de aan de zuidkust gelegen vissersplaats Grindavík. Deze plaats heeft de enige beschutte haven aan de zuidkust van IJsland. De weg is in 1973 geasfalteerd. In 1976 werd de geothermische centrale Svartsengi nabij de weg gebouwd, dit was de eerste geothermische centrale voor elektriciteitsopwekking in de wereld. Ernaast ligt het resort Blue Lagoon, dat één van de meest bezochte attracties van IJsland is. In 2019 is de weg voorzien van enkele inhaalstroken en een middengeleider.

Vulkaanuitbarstingen 2023-2024

De eruptie van 8 februari 2024, de Route 43 loopt van rechtsboven naar linksonder (Grindavík) en was op dat moment op twee plekken met lava bedekt.
Afsluiting van de Route 43 vanwege de vulkaanuitbarstingen.

In 2021 vond een eruptie in het oostelijker gelegen Fagradalsfjall uit, dit was de eerste vulkanische activiteit op het Reykjanes-schiereiland in 815 jaar. Het was het begin van een vulkanische periode op het schiereiland. Eind oktober 2023 begon seismische onrust in het gebied rond Grindavík, wat duidde op een mogelijke eruptie. Dit leidde tot aardbevingen en grote scheuren in Grindavík op 10 november 2023, waarna deze plaats werd geëvacueerd.

In november-december 2023 is een grote grondwal aangelegd rond de geothermische centrale Svartsengi en de Blue Lagoon, om het te beschermen tegen een vulkaanuitbarsting. Deze grondwal is ook half over de Route 43 gebouwd ten noorden van Svartsengi.[1] Op 18 december 2023 vond de eerste eruptie ten noordoosten van Grindavík plaats. Deze eruptie was ver genoeg ten oosten van de Route 43 om geen directe impact op de weg of infrastructuur te hebben.

Nadien is ook een grondwal over de Route 43 ten noorden van Grindavík aangelegd, in anticipatie op een tweede eruptie in het gebied. Deze tweede eruptie startte op 14 januari 2024, die zuidelijker plaatsvond. Op die dag bereikte het lava de Route 43 ten noorden van Grindavík, sindsdien is de Route 43 niet meer berijdbaar.[2] Dit was de eerste keer dat lava over een belangrijke hoofdweg stroomde in IJsland.[3] Na deze eruptie werd gesproken over het uitkopen van alle eigendommen in Grindavík en de plaats permanent te ontruimen.[4][5]

Op 8 februari 2024 startte een derde eruptie, verder noordelijk in de buurt van Svartsengi. Op diezelfde dag bereikte het lava de Route 43 ten noorden van Svartsengi, waardoor een tweede deel van de weg onder het lava kwam te liggen. Ook ligt Route 426 naar de Blue Lagoon sindsdien onder lava.[6][7] In de twee weken erna heeft men een tijdelijke gravelweg over de lavastroom aangelegd.[8]

Verkeersintensiteiten

Voorheen reden dagelijks 5.000 voertuigen tussen de Route 1 en de afslag naar Blue Lagoon en 3.700 voertuigen tot aan Grindavík.[9]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur