Vesturlandsvegur

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 49 (IJsland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
þjóðvegur 49
Begin Reykjavík
Einde Reykjavík
Lengte 7 km
Route

Grensasvegur

Réttarholtsvegur

Reykjanesbraut

Raftstöðvarvegur

Breiðhöfði

Höfðabakki

Route 1

Vikurvegur

Lambhagavegur

De Vesturlandsvegur, ook wel bekend als de Nesbraut en Miklabraut, genummerd als de Route 49 (IJslands: þjóðvegur 49) is een autoweg in IJsland, gelegen in de hoofdstad Reykjavík. De stadsautoweg is 7 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Vesturlandsvegur is de oostelijke invalsweg van Reykjavík. De autoweg is een voortzetting van een stadsweg met verkeerslichten. De weg telt 2x2 tot 2x3 rijstroken met een aantal ongelijkvloerse kruisingen. Tevens is er een klaverblad met de Reykjanesbraut, een ringweg. De autoweg verbindt diverse industriegebieden met elkaar. In het oosten van de stad sluit de weg aan op de Route 1 die het eiland omcirkelt.

Geschiedenis

De Vesturlandsvegur is in de jaren '70 als stadsautoweg aangelegd. De weg heeft al sinds minimaal de jaren '90 2x3 rijstroken ten westen en oosten van het klaverblad met Reykjanesbraut. De aansluiting op Höfðabakki is een SPUI, een relatief zeldzaam aansluitingstype in Europa (behalve in Duitsland). Deze SPUI is in 1995 aangelegd.[1] Omstreeks 2005 is het kruispunt met de Route 1 vervangen door een trompetaansluiting.

Verkeersintensiteiten

De Vesturlandsvegur is de drukste weg van IJsland. De verkeersintensiteiten stijgen van 59.000 voertuigen bij de Route tot een piek van 110.000 voertuigen per dag voor het klaverblad met de Reykjanesbraut. Daarna dalen de intensiteiten van 73.000 tot 37.000 voertuigen bij het centrum.[2]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur