Route 4 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR4.svg
Ethiopia route 4 map.png
Route 4
Begin Addis Ababa
Einde Jijiga
Lengte 620 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa

Centrum.svg Debre Zeyit

Centrum.svg Mojo

Centrum.svg Nazret

Centrum.svg Awash

Centrum.svg Jijiga

De Route 4 is een hoofdweg in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot Jijiga in het oosten van het land. De weg is 620 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 4 begint in het centrum van Addis Ababa. De weg is de belangrijkste invalsweg van de stad en telt 2x2 rijstroken. Men kruist dan de Ring Addis Ababa, maar ook daarna is het gebied verstedelijkt. De weg is vierstrooks tot aan de grens van het district Addis Ababa, waar men ook de Addis Ababa - Nazret Expressway kruist. Hierna volgt de Route 4 een verstedelijkte corridor tot aan Debre Zeyit. De route daalt zuidoostwaarts geleidelijk, van 2.300 meter in Addis Ababa tot 1.600 meter in Adama, ook bekend als Nazret. In Mojo, even voor Adama, slaat de Route 6 af naar Kenia.

Vanaf Adama voert de Route 4 noordoostwaarts. Hier daalt de route verder, bij Awash ligt de weg op 900 meter hoogte en takt de Route 18 af, de enige doorgaande weg in midden-Ethiopië die niet via de hoofdstad Addis Ababa gaat. Oostelijker is het gebied weer bergachtiger, de weg verloopt een tijdlang over een bergkam van circa 2.100 meter hoogte. Daarna daalt men af naar Jijiga, aan de rand van de Ogadenwoestijn, niet ver van de grens met Somalië. Vanaf hier gaat de Route 30 verder zuidoostwaarts naar Mogadishu.

De Route 4 is volledig geasfalteerd. Alhoewel het geen belangrijke route voor de export is, is de Route 4 wel de drukste interstedelijke corridor van het land, tussen Addis Ababa en Adama. Het deel oostelijker is van strategisch belang voor Ethiopië om de controle over de Ogaden te bewaren.

Geschiedenis

De Route 4 is van oudsher de hoofdweg van Addis Ababa naar Mogadishu. Het is tevens de meest verstedelijkte regio van Ethiopië, in tegenstelling tot de rest van het land die meer ruraal in karakter is. In 2009 is in Addis Ababa een knooppunt met de binnenring opengesteld. Deze is aangelegd door China. Tussen 2011 en 2014 is parallel aan de Route 4 de Addis Ababa - Nazret Expressway aangelegd, de eerste snelweg van Ethiopië.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 20.000 tot 30.000 voertuigen tussen Addis Ababa en Nazret (Adama), wat het tot de drukste interstedelijke weg van Ethiopië maakt. Dit blijft relatief hoog met 3.400 voertuigen tot Route 18 bij Awash. Oostelijker liggen de verkeersintensiteiten lager, met 800 voertuigen tussen Awash en Kulubi en 1.800 voertuigen tot Jijiga.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa