Highway 4 (Israël)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 4 (Israel))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
כביש 4‎
Begin Netiv HaAsara (IL/Gaza)
Einde Rosh HaNikra (IL/LB)
Lengte 205 km
Route

Gaza

Yad Mordechai

Ashkelon

Ashdod


36 Ashdod

44 Yavne

51 Holot

53 Rishon Darom

55 Gan Rave

57 Rishon LeZion

60 Holon Mizrah

61 HaShiv'a

62 Ganot

63 Mesubim

65 Aluf Sadeh

66 Bar Ilan

69 Geha

70 Em HaMoshavot

73 Morasha


Ra'anana

Kfar Yona

Hadera

Fureidis

Haifa

Kiryat Yam

Akko

Nahariya

Rosh HaNikra

De Route 4, Highway 4 of Kvish 4 (Hebreeuws: כביש 4‎) is een hoofdweg en gedeeltelijke snelweg in Israël. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land, door de kuststrook. De weg begint aan de grens met Gaza en loopt door de agglomeratie Tel Aviv naar het noorden, naar Haifa, en door naar de grens met Libanon. Rondom Tel Aviv is de weg een snelweg. De rest van de route is grotendeels een expressweg met 2x2 rijstroken. De gehele route heeft diverse namen zoals de Kvish Tel Aviv - Ashdod (Hebreeuws: כביש תל אביב - אשדוד), Kvish Geha (Hebreeuws: כביש גהה) en Kvish Haifa - Tel Aviv HaYashan (Hebreeuws: כביש חיפה - תל אביב הישן). De totale weg is 205 kilometer lang, het snelweggedeelte is 43 kilometer lang.

Routebeschrijving

Zuidelijk Israël

De weg begint bij Netiv HaASara, de grenspost met de Gazastrook. Vroeger lag het begin van de Route 4 in Rafah aan de grens met Egypte, maar dit gebied staat niet meer in het beheer van Israël. De weg is hier een enkelstrooks hoofdweg, en loopt door een droog mediterraan gebied. Bij Yad Mordehai eindigt de Route 34 uit Be'er Sheva, waarna de Route 4 verbreedt naar 2x2 rijstroken, maar blijft wel gelijkvloers. De weg loopt op een kilometer of 5 van de kust, en passeert ten oosten van de kuststad Ashkelon langs, die 109.000 inwoners telt. Bij Ashkelon kruist men twee wegen, die aan de Route 4 beginnen, eerst de Route 35, die naar Hebron op de West Bank loopt, en de Route 3 die naar Kiryat Malakhi loopt. De weg passeert dan langs het duingebied waar de stad Ashdod is gebouwd. Ashdod is de vijfde stad van Israël met 210.000 inwoners. Aan de oostkant van Ashdod begint het snelweggedeelte.

Gush Dan

Ashdod ligt even ten zuiden van de agglomeratie Gush Dan, die Tel Aviv als centrum heeft. De snelweg telt dan 2x3 rijstroken, en de Route 42 takt dan af, voor een parallelle route naar Yavne. Vlak daarna kruist men de Route 41, een belangrijke oost-westroute van Ashdod naar Gedera en de snelweg Route 7. Men komt dan door een open gebied, met duinen naar het westen, en landbouwvelden naar het oosten. Men komt dan langs Yavne, een dure suburb. Bij de grote voorstad Rishon LeZion volgen twee knooppunten, eerst het zuidelijke einde van de Ayalon Highway, de Route 20 die naar het centrum van Tel Aviv loopt, en ook aansluiting geeft op de snelweg naar Haifa, en daarna met de Route 431, een nieuwe snelweg naar Ramla en Jeruzalem. Rishion LeZion is een stad met 224.000 inwoners die bestaat uit een oud gedeelte ten oosten van de snelweg, en een groot nieuwbouwgedeelte ten westen van de snelweg. Vlak daarna eindigt de Route 42 ook weer op de 4. De snelweg telt daarna 2x4 rijstroken langs Holon, een oostelijke voorstad van Tel Aviv, waarna een groot knooppunt met de Route 1 volgt.

De snelweg 1 verbindt Tel Aviv met Jeruzalem, en is één van de belangrijkste snelwegen van Israel. De snelweg loopt dan met 2x4 rijstroken langs Ramat Gan, met 133.000 inwoners een belangrijk subcentrum van Tel Aviv. Bij Ramat Gan slaat de Route 471 af, een korte snelweg naar de grote voorstad Petah Tikva in het oosten. Daarna komt men door de voorstad Bnei Brak die 151.000 inwoners telt. De snelweg telt dan 2x3 rijstroken, en even verderop volgt de aansluiting met de Route 5, een oost-westsnelweg van Tel Aviv naar Kafr Qasem. Hierna eindigt de snelweg, en gaat de route 4 als meerstrooks expressweg verder naar het noorden, door de noordelijke voorsteden van Tel Aviv.

De noordoostelijke voorsteden van Tel Aviv liggen wat verspreider, en zijn niet zo dichtbebouwd als veel andere voorsteden. Bij Ra'anana kruist men de Route 531, een nieuwe oost-westsnelweg door de noordelijke voorsteden van Tel Aviv. De weg telt dan 2x2 rijstroken en verlaat de agglomeratie Gush Dan.

Midden Israël

De Route 4 vormt dan een belangrijke secundaire noord-zuidroute door het midden van Israël. Naar het westen loopt de Route 2 als snelweg langs de kust, naar het oosten loopt de Route 6 parallel naar het noorden als tolweg. Enkele aansluitingen van de Route 4 zijn hier ongelijkvloers, maar er zijn ook verkeerslichten. Midden Israël is enigszins verstedelijkt, met veel kleine stadjes. De Route 4 is een lange, kaarsrechte weg naar het noorden, en loopt ten oosten van de stad Netanya langs. Bij Ganot Hadar kruist men de Route 57, de 2x2 hoofdweg van Netanya naar Tulkarm. Route 4 is vooral het toneel van kleine dorpen en enkele kibboetsen. Men komt wel door de stad Hadera, waarna een bajonetaansluiting met de Route 65 is, de 2x2 hoofdweg van Sdot Yam aan de kust naar Nazareth in het noordoosten. Vanaf Caesarea versmalt de route 4 naar één rijstrook per richting.

Bij Fureidis volgt een kruising met de Route 70, de 2x2 langeafstandsbypass van de stad Haifa. Het gebied wordt dan al wat heuvelachtiger, de uitlopers van het Carmelgebergte. Naar het westen liggen landbouwvelden, naar het oosten begroeide berghellingen. Aan de zuidwestkant van Haifa, nog voor het Carmelgebergte, eindigt de Route 2 op de 4, de snelweg vanaf Tel Aviv langs de kust.

Noordelijk Israël

De overgang van de Highway 2 naar de Highway 4 bij het Haifa Darom Interchange.

De route 4 begint dan aan een route door het stedelijk gebied van de havenstad Haifa. Door het aanwezige Carmelgebergte loopt de weg nogal via een omweg, en volgt hier de kust. De route 4 is hier een 2x2 boulevard langs de Middellandse Zee, en loopt met een boog om het Carmelgebergte heen, en gaat dan door het centrum van de 265.000 inwoners tellende stad. In het havengebied is een aansluiting met de Route 22, een korte snelweg door het oosten van Haifa. Het doorgaande verkeer naar het noorden kan deze snelweg nemen om een gedeelte van de route 4 door de oostelijke wijken van Haifa af te snijden. De Route 4 is dan zelf ook een gedeeltelijk ongelijkvloerse 2x2 expressweg. De Route 75 begint hier, en loopt naar Nazareth. De Route 4 buigt hier af van een zuidoostelijke richting naar een noordelijke richting, de kustlijn volgend.

Men komt dan door de noordelijke voorsteden van Haifa, en loopt door het centrum van Kiryat Motskin. Hier begint de Route 79, die naar Nazareth in het oosten loopt. De route 4 is ook ten noorden van Haifa een 2x2 hoofdweg, en passeert langs de stad Akko (Acre), waar de Route 85 begint die naar Shagor loopt. Hierna volgen wat dorpjes, waarna men langs de stad Nahariya passeert, de laatste grotere plaats voor de grens met Libanon. Hier begint de Route 89, die naar Safed loopt, en tevens de meest noordelijke hoofd oost-westroute is. De route 4 versmalt dan naar één rijstrook per richting, en loopt langs de kust naar Rosh HaNikra, het grensplaatsje met Libanon. De grens met Libanon wordt beheerd door de Verenigde Naties, burger- en toeristenverkeer heeft hier geen doorgang. Aan Libanese zijde gaat de kustweg naar Beirut verder.

Geschiedenis

Voor de jaren 90 liep de route door de Gazastrook tot aan de grens met Egypte. De weg door de Gazastrook was toen in het beheer van Israël, maar na de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook is deze weg overgedragen aan de Palestijnen.

De weg door de regio Geha aan de oostkant van Tel Aviv is in de jaren '50 aangelegd, en later omgebouwd tot snelweg. Wanneer dit is gebeurd is niet bekend, maar waarschijnlijk in de periode 1970-1981. Net na de Yom Kippur-oorlog van 1973 opende de snelweg van Ashdod naar Rishon LeZion. Dit deel is in 2013 deels naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 4 april 2017 opende een knooppunt met de Highway 531 voor het verkeer. Deze verving een reguliere aansluiting.[1]

Referenties

Hoofdwegen en snelwegen in Israël

Freeways:

Highways: