Highway 4 (Thailand)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 4 (Thailand))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 4
Begin Bangkok
Einde Sadao (MY)
Lengte 1.274 km
Route

Bangkok

Om Noi

Nakhon Pathom

Na Muang

Khlong Kra Saeng

Hua Hin

Prachuap Khiri Khan

Wang Phai

Ranong

Phuket

Thai Chang

Krabi

Trang

Phatthalung Highway 41

Hat Yai

Sadao

De Highway 4 (Thai: ทางหลวงแผ่นดินหมายเลข 4), ook bekend als Phetkasem Road (Thai: ถนนเพชรเกษม) is een hoofdweg in Thailand. De weg vormt de voornaamste route vanaf Bangkok naar het zuiden, en loopt door het smalle deel van Thailand, parallel aan de grens met Myanmar, zowel langs de Golf van Thailand als langs de Indische Oceaan, tot aan de grens met Maleisië bij Sadao. De Highway 4 is 1.274 kilometer lang. Het is de langste weg van Thailand.

Routebeschrijving

De Highway 4 begint in het westen van Bangkok op een groot verkeersplein en voert dan westwaarts de enorme stad uit. De weg telt 2x3 rijstroken met verkeerslichten en is in Bangkok niet hoogwaardig uitgebouwd. Er loopt een lightrail met viaducten bovenop de weg. In Bang Khe kruist men de Ringweg van Bangkok. In de westelijke voorsteden en het dichtbevolkte platteland ten westen van de stad telt de weg overwegend 2x2 tot 2x4 rijstroken en belangrijke kruispunten zijn ongelijkvloers. Tussen Bangkok en de route naar het zuiden maakt de Highway 4 een omweg, verder van de kust af, via Nakhon Pathom. De passage door Nakhon Pathom is snelwegachtig met parallelwegen voor langzaam verkeer. Ook door Ratchaburi zijn enkele ongelijkvloerse aansluitingen.

De Highway 4 voert dan zuidwaarts langs de Golf van Thailand over ongeveer 350 kilometer. De kustvlakte is hier nog relatief breed, zodat de weg weinig hoogteverschillen kent. De Highway 4 telt voortdurend 2x2 rijstroken, maar is geen snelweg. Bij Prachuap Khiri Khan voert de Highway 4 door het smalste deel van Thailand, hier zit slechts 11 kilometer tussen de zee en de grens met Myanmar.

Zuidelijker vanaf Wang Phai maakt de Highway 4 de doorsteek naar de westkust van Thailand, en voert hier een klein stuk direct parallel aan de grens met Myanmar, tot men de kust bij Ranong bereikt. Dit is ook het zuidpuntje van Myanmar. Dit deel van de weg is enkelbaans, omdat doorgaand verkeer langs de Golf van Thailand via de Highway 41.

De westkust van Thailand is bergachtiger en bebost, met veel kleine dorpen, maar weinig grotere plaatsen. De weg is bijna overal enkelbaans en op nogal wat plekken vrij bochtig. De Highway 4 loopt tot vlak voor het toeristenstadje Phuket, waarna de Highway 4 rond een baai loopt naar het oosten. Daarna komt men in een kustgebied dat vlakker is, langs Krabi. Rond Krabi zijn er enkele delen met 2x2 rijstroken. Men bereikt dan het stadje Trang, waar de Highway 4 weer doorsteekt naar het oosten, waarna bij Phattalung het verkeer vanaf de Highway 41 er weer bij komt, en de weg weer met 2x2 rijstroken is uitgevoerd.

De Highway 4 voert dan door het midden van het schiereiland zuidwaarts naar Hat Yai, de grootste stad van zuidelijk Thailand. Vanaf Hat Yai tot de grens met Maleisië telt de weg weer 2x2 rijstroken met gelijkvloerse kruispunten en langzaam verkeer. Na Sadao volgt de grens met Maleisië, waarna de Highway 1 verder gaat richting de E1 naar Kuala Lumpur.

Geschiedenis

De Highway 4 is één van de meest strategische en belangrijke doorgaande wegen van Thailand. De Highway 4 maakt echter op twee trajecten een omweg, zodat verkeer van Bangkok naar Hat Yai via de Highway 4 maarliefst 250 kilometer langer onderweg is dan de afsnijding via de Highway 35 en de Highway 41. De Highway 4 is grotendeels uitgevoerd als een weg met 2x2 rijstroken en sporadisch ongelijkvloerse aansluitingen. Echter het deel langs de westkust van Thailand is grotendeels enkelbaans, omdat doorgaand verkeer de Highway 41 langs de Golf van Thailand neemt, die een stuk korter en vlakker is. De weg was in 1950 doorgaand te berijden tussen Bangkok en Hat Yai. De weg is sindsdien op de meeste plekken gemoderniseerd en verbreed naar 2x2 rijstroken, op diverse trajecten ook over een nieuw tracé.

Referenties


National Highways in Thailand

12346791112212223243132333435363738414243448182