Route 50 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saudi Arabia 50.svg
Saudi Arabia 50 map.png
Route 50
Begin Zalim
Einde Ar Raga'i (KWT)
Lengte 950 km
Route

Centrum.svg Zalim Saudi Arabia 40.svg

Centrum.svg Shaqra

Centrum.svg Al-Majmaah Saudi Arabia 65.svg

Centrum.svg Al-Artawiyah Saudi Arabia 60.svg

Centrum.svg Hafar Al-Batin Saudi Arabia 85.svg

Centrum.svg Ar Raga'i

Flag of Kuwait.svg Kuwait 70.svg

De Route 50 is een hoofdweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een diagonale oost-westroute in het midden en noordoosten van het land, en splitst bij Zalim van de Route 40 af en loopt tot aan de grens met Koeweit bij Ar Raga'i. Er liggen geen grotere steden op de route. De Route 50 is 950 kilometer lang.

Routebeschrijving

Zo'n 300 kilometer ten oosten van Makkah (Mekka) splitst de Route 50 van de Route 40 af, de snelweg van Makkah naar Riyadh. De Route 50 is enkelbaans en voert noordoostwaarts door de uitgestrekte zandwoestijn. Op de eerste 400 kilometer komt men slechts door enkele kleine dorpen. De weg buigt ten noordwesten van Riyadh naar het noorden af en kruist in Al-Majmaah de Route 65. Iets noordelijker eindigt de Route 60 op deze weg. Ten noorden van Al-Majmaah zijn deels 2x2 rijstroken beschikbaar, aangezien dit de directe route van Riyadh naar Kuwait City is. De weg voert echter door geïsoleerd woestijngebied en kruist nauwelijks andere wegen. De belangrijkste plaats op dit deel van de route is Hafar Al-Batin, waar men de Route 85 kruist. Vervolgens volgt de grens met het land Koeweit, waarna de Koeweitse Route 70 verder gaat naar Kuwait City.

Geschiedenis

De Route 50 is een wat minder belangrijke route in Saudi-Arabië omdat hij geen grote steden direct verbindt. Wel is het noordelijk deel onderdeel van de route van Riyadh naar Kuwait City, en daarom is de weg vanaf 2003 geleidelijk verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Een snelweg is het echter niet, door alle dorpen op de route zijn verkeerslichten of kruispunten.

Referenties


Flag of Saudi Arabia.svg Hoofdwegen in Saudi-Arabië Flag of Saudi Arabia.svg

Route 5Route 10Route 15Route 30Route 40Route 50Route 60Route 65Route 70Route 75Route 80Route 85Route 95