Route 52 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 52
Begin Hvanneyri
Einde Þingvellir
Lengte 83 km
Route

De Route 52 (IJslands: Þjóðvegur 52), genaamd Uxahryggjavegur, is een nationale weg in IJsland. De weg vormt een bergroute in het westen van het land, vanaf ten oosten van Hvanneyri tot een plek die Þingvellir heet. Er zijn geen echte plaatsen op de route. De weg is grotendeels onverhard en 83 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 52 verloopt vanaf de Route 50 ten oosten van Þingvellir tot de Route 36 op een plek die Þingvellir heet. Er liggen geen plaatsen op de route en een groot deel is een gravelweg, deels vrij ruig. De weg bestaat uit een oost-west gelegen deel en een noord-zuid gelegen deel, de wisseling vindt plaats ten westen van de vulkaan Skjaldbreiður. Het hoogste punt is de 410 meter hoge bergpas Uxahryggir. (locatie) Het noord-zuiddeel is een smalle asfaltweg.

Geschiedenis

De weg heeft verschillende wegklassen en wegnummers gehad. Het oost-westdeel bestaat uit een deel dat door agrarisch gebied loopt, hiervan was de westelijke helft een secundaire weg en het oostelijk deel een bergweg (F). Het noord-zuiddeel was een primaire bergweg, maar is later opgewaardeerd naar een primaire weg.

Het noord-zuiddeel was aanvankelijk als de Route 550 genummerd, maar is in 2020 hernummerd als onderdeel van de Route 52.[1] Toen is ook de status van dit deel opgewaardeerd naar primaire weg, dit was mogelijk omdat dit deel wel verhard is, alhoewel het een smalle asfaltweg is.

Verkeersintensiteiten

De weg wordt over het algemeen zeer licht bereden. Het oost-westdeel begint nog met bijna 400 voertuigen per dag, maar daalt naar slechts 50 voertuigen per dag ter hoogte van de bergpas Uxahryggir. Het geasfalteerde noord-zuiddeel telt ook slechts 50 voertuigen per dag.[2]

Referenties

Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur