Route 5 (Estland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EST-5.png
EST route 5.png
Põhimaantee 5
Begin Pärnu
Einde Rakvere
Lengte 184 km
Route

Junction.svg EST-4.svg → Tallinn / Rīga

Centrum.svg Pärnu

Centrum.svg Tammiste

Junction.svg Tori

Junction.svg Vändra

Centrum.svg Türi

Rotonde.svg Kirna

Centrum.svg Paide

Rotonde.svg Paide-Noord

Afslagsymbool.svg Mäo

Knooppuntsymbool.svg EST-2.svg → Tallinn / Tartu

Centrum.svg Roosna-Alliku

Junction.svg Aravete

Junction.svg Käravete

Junction.svg Ambla

Centrum.svg Tapa

Rotonde.svg Tapa-West

Junction.svg Tapa-Zuid

Rotonde.svg Kadrina

Junction.svg Hulja

Begin Rakvere Ringtee


Rotonde.svg Rakvere-West

Rotonde.svg Rakvere-Zuid

Rotonde.svg Rakvere-Oost

Einde Rakvere Ringtee


Junction.svg EST-1.svg → Tallinn / Narva

De Põhimaantee 5 is een hoofdweg in Estland. De weg vormt een noord-zuidroute in noordoostelijke richting vanuit Pärnu in het zuidwesten naar Rakvere in het noorden van het land. De weg bedient vooral regionaal verkeer en enig doorgaand verkeer naar het noordoosten van Estland. De weg is 184 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan de oostkant van het 45.000 inwoners tellende stadje Pärnu begint de Route 5 bij een aansluiting met de Route 4, de weg vanaf Tallinn naar Rīga in Letland. De weg telt 1x2 rijstroken en loopt door een glooiend plattelandsgebied met een afwisseling van bos en weilanden. Grote plaatsen liggen er tot het einde niet op de weg, de belangrijkste plaats is Paide met amper 10.000 inwoners. De Route 5 loopt slechts een paar keer door de bebouwde kom van dorpjes, en is redelijk goed uitgebouwd. Het lage aantal kruispunten en gebrek aan verkeer maakt de weg tot een vrij snelle route. Bij Paide kruist men de Route 2, de hoofdweg vanaf Tallinn naar de zuidoostelijke stad Tartu. Na Paide blijft de weg in noordoostelijke richting lopen, met wat minder bos dan zuidelijker. De Route 5 vormt aan het einde een rondweg van het stadje Rakvere, dat 17.000 inwoners telt. Aan de oostkant van Rakvere eindigt de weg op de Route 1, de hoofdweg vanaf Tallinn naar Narva en Sankt Peterburg in Rusland.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-203 genummerd, die ook van Pärnu tot Rakvere verliep.

Rond 1984-1986 is de omlegging van Aravete gerealiseerd. In de periode 1986-1989 is de omlegging ter hoogte van Vändra aangelegd. In 1986-1987 is de zuidelijke en oostelijke rondweg van Rakvere aangelegd. De westelijke rondweg bestond al langer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 4.000 tot 5.500 voertuigen tussen Pärnu en Paide en 2.500 tot 4.000 voertuigen tussen Paide en Rakvere.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Estland

EST-1.svg EST-2.svg EST-3.svg EST-4.svg EST-5.svg EST-6.svg EST-7.svg EST-8.svg EST-9.svg EST-10.svg EST-11.svg EST-92.svg