Route 5 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 5
Begin Addis Ababa
Einde Gharbas (SD)
Lengte 750 km
Route

Addis Ababa

Addis Alem

Ambo

Nekemte

Gimbi

Mendi

Dit is een archiefpagina en wordt niet meer bijgewerkt!

De Route 5 was tot 2013 een hoofdweg in Ethiopië, gelegen in het westen van het land. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot de grens met Sudan bij Gharbas. De weg is 750 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 5 begint in het centrum van Addis Ababa en vormt de westelijke invalsweg van de stad. Het is wel de meest secundaire invalsweg qua karakter, een bochtige tweestrooks weg. De weg voert westwaarts over het Ethiopische hoogland. Veel grote steden liggen er niet op de route, Nekemte is het belangrijkst. De route varieert van 1.500 tot 2.300 meter hoogte, met de hoogste stukken in het oosten. De weg daalt in het westen van Ethiopië naar lager gelegen gebied, de grens met Sudan ligt op 660 meter hoogte. De grensovergang is eenvoudig. Aan Sudanese zijde gaat een ongenummerde hoofdweg verder naar Khartoum.

De Route 5 is vrijwel geheel geasfalteerd. Het is een transitroute naar Sudan, maar er liggen weinig grote steden op de route.

Geschiedenis

De Route 5 is de historische hoofdroute van Addis Ababa naar Khartoum. Voor binnenlands verkeer is voornamelijk het deel tussen Addis Ababa en de stad Nekemte van belang. Ten westen van Nekemte is de weg grotendeels tussen 2006 en 2012 geasfalteerd. Vanwege de matige tot slechte betrekkingen tussen Ethiopië en Sudan is verkeer in de grensregio beperkt, ondanks dat de Route 5 de enige hoofdroute is tussen beide landen.

Bij de hernummering van Ethiopische hoofdwegen omstreeks 2013 is de weg omgenummerd tot de A4, maar alleen van Addis Ababa tot Gedi Adis. De rest van de route tot de grens met Sudan werd de B40.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 1.600 voertuigen tussen Addis Ababa en Ambo, dalend naar 500 tot 700 voertuigen verder westelijk tot Nekemte. In de grensregio met Sudan rijden slechts 100 tot 200 voertuigen per etmaal, vrijwel volledig bestaande uit bussen en vrachtwagens.

Referenties


Hoofdwegen in Ethiopië

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa