Route 5 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR5.svg
Ethiopia route 5 map.png
Route 5
Begin Addis Ababa
Einde Gharbas (SD)
Lengte 750 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa

Centrum.svg Addis Alem

Centrum.svg Ambo

Centrum.svg Nekemte

Centrum.svg Gimbi

Centrum.svg Mendi

Flag of Sudan.svg

De Route 5 is een hoofdweg in Ethiopië, gelegen in het westen van het land. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot de grens met Sudan bij Gharbas. De weg is 750 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 5 begint in het centrum van Addis Ababa en vormt de westelijke invalsweg van de stad. Het is wel de meest secundaire invalsweg qua karakter, een bochtige tweestrooks weg. De weg voert westwaarts over het Ethiopische hoogland. Veel grote steden liggen er niet op de route, Nekemte is het belangrijkst. De route varieert van 1.500 tot 2.300 meter hoogte, met de hoogste stukken in het oosten. De weg daalt in het westen van Ethiopië naar lager gelegen gebied, de grens met Sudan ligt op 660 meter hoogte. De grensovergang is eenvoudig. Aan Sudanese zijde gaat een ongenummerde hoofdweg verder naar Khartoum.

De Route 5 is vrijwel geheel geasfalteerd. Het is een transitroute naar Sudan, maar er liggen weinig grote steden op de route.

Geschiedenis

De Route 5 is de historische hoofdroute van Addis Ababa naar Khartoum. Voor binnenlands verkeer is voornamelijk het deel tussen Addis Ababa en de stad Nekemte van belang. Ten westen van Nekemte is de weg grotendeels tussen 2006 en 2012 geasfalteerd. Vanwege de matige tot slechte betrekkingen tussen Ethiopië en Sudan is verkeer in de grensregio beperkt, ondanks dat de Route 5 de enige hoofdroute is tussen beide landen.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 1.600 voertuigen tussen Addis Ababa en Ambo, dalend naar 500 tot 700 voertuigen verder westelijk tot Nekemte. In de grensregio met Sudan rijden slechts 100 tot 200 voertuigen per etmaal, vrijwel volledig bestaande uit bussen en vrachtwagens.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa