Highway 5 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 5 (Jordanië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 5
Begin Route 10
Einde El Mudawwara (KSA)
Lengte 420 km
Route

Azraq ed Duruz

El Jafr

Ma'an >

El Mudawwara

De Highway 5 is een hoofdweg in Jordanië. De weg vormt een noord-zuidroute door de Arabische woestijn, vanaf de Highway 10 in het noordoosten van het land tot aan de grens met Saudi-Arabië bij El Mudawwara. De weg voert door zeer afgelegen gebied en doet slechts een paar dorpen aan. De Route 5 is 420 kilometer lang.

Routebeschrijving

In onbewoond woestijngebied, circa 120 kilometer ten oosten van Amman splitst de Route 5 van de Highway 10 af, de weg vanaf Irbid naar Baghdad. De weg is enkelbaans en voert zuidwestwaarts door de kale rotswoestijn. Er liggen op de eerste 50 kilometer slechts twee dorpen op de route. Ten zuiden van Azraq ed Duruz begint een korte dubbelnummering met de Highway 30, die vanaf Al Zarqa richting de Saudische grens loopt. Via een ongelijkvloerse kruising splitst de Highway 30 25 kilometer zuidelijker weer af. De Highway 5 loopt hier op nog geen 20 kilometer van de Saudische grens, maar voert zuidwaarts door de vrijwel onbevolkte woestijn in het oosten van Jordanië. De enkelbaans weg voert door geïsoleerd woestijngebied, en er liggen eigenlijk geen plaatsen van enige betekenis op de route. Wel passeert men in de buurt van de stad Ma'an langs, waarbij men bijna de belangrijke Highway 15 kruist. De weg voert verder zuidwaarts door de woestijn, waarna in onbewoond gebied de grens met Saudi-Arabië volgt. Aan Saudische zijde gaat de Route 15 verder naar Tabuk en Medina.

Geschiedenis

De Highway 5 is deels van doorgaand belang, voornamelijk het noordelijke deel dat verkeer van Amman naar Baghdad verwerkt. Het zuidelijk deel van de Highway 5 tussen Ma'an en de grens met Saudi-Arabië bij El Mudawwara kwam in 1970 gereed als verharde weg.[1] Het zuidelijke deel is nauwelijks van belang, alhoewel het wel één van de weinige routes naar Saudi-Arabië is. De rest van de route is vermoedelijk later in de jaren '70 aangelegd. Aangezien er geen andere verharde wegen in het oosten van Jordanië zijn heeft de Highway 5 toch nog enig doorgaand belang, vooral voor verkeer naar Medina en Mekka. Geen enkel deel van de HIghway 5 is een snelweg, vanwege de lage verkeersintensiteiten, maar de route is wel geheel verhard.

Referenties

Hoofdwegen in Jordanië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 20Highway 25Highway 30Highway 35Highway 40Highway 50Highway 55Highway 60Highway 65