Route 5 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Jordan 5.svg
Jordan 5 map.svg
Route 5
Begin Route 10
Einde El Mudawwara (KSA)
Lengte 420 km
Route

Junction.svg Jordan 10.svg

Znak d42.svg Azraq ed Duruz Jordan 30.svg

Junction.svg Jordan 30.svg

Znak d42.svg El Jafr

Znak d42.svg Ma'an > Jordan 15.svg

Znak d42.svg El Mudawwara

Flag of Saudi Arabia.svg Saudi Arabia 15.svg

De Route 5 is een hoofdweg in Jordanië. De weg vormt een noord-zuidroute door de Arabische woestijn, vanaf de Route 10 in het noordoosten van het land tot aan de grens met Saudi-Arabië bij El Mudawwara. De weg voert door zeer afgelegen gebied en doet slechts een paar dorpen aan. De Route 5 is 420 kilometer lang.

Routebeschrijving

In onbewoond woestijngebied, circa 120 kilometer ten oosten van Amman splitst de Route 5 van de Route 10 af, de weg vanaf Irbid naar Baghdad. De weg is enkelbaans en voert zuidwestwaarts door de kale rotswoestijn. Er liggen op de eerste 50 kilometer slechts twee dorpen op de route. Ten zuiden van Azraq ed Duruz begint een korte dubbelnummering met de Route 30, die vanaf Al Zarqa richting de Saudische grens loopt. Via een ongelijkvloerse kruising splitst de Route 30 25 kilometer zuidelijker weer af. De Route 5 loopt hier op nog geen 20 kilometer van de Saudische grens, maar voert zuidwaarts door de vrijwel onbevolkte woestijn in het oosten van Jordanië. De enkelbaans weg voert door geïsoleerd woestijngebied, en er liggen eigenlijk geen plaatsen van enige betekenis op de route. Wel passeert men in de buurt van de stad Ma'an langs, waarbij men bijna de belangrijke Route 15 kruist. De weg voert verder zuidwaarts door de woestijn, waarna in onbewoond gebied de grens met Saudi-Arabië volgt. Aan Saudische zijde gaat de Route 15 verder naar Tabuk en Medina.

Geschiedenis

De Route 5 is deels van doorgaand belang, voornamelijk het noordelijke deel dat verkeer van Amman naar Baghdad verwerkt. Het zuidelijke deel is nauwelijks van belang, alhoewel het wel één van de weinige routes naar Saudi-Arabië is. Aangezien er geen andere verharde wegen in het oosten van Jordanië zijn heeft de Route 5 toch nog enig doorgaand belang, vooral voor verkeer naar Medina en Mekka. Geen enkel deel van de Route 5 is een snelweg, vanwege de lage verkeersintensiteiten, maar de route is wel geheel verhard.

Referenties


Flag of Jordan.svg Hoofdwegen in Jordanië Flag of Jordan.svg

Route 5Route 10Route 15Route 20Route 25Route 30Route 35Route 40Route 50Route 55Route 60Route 65