Route 5 (Myanmar)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Myanmar 5.svg
Myanmar Highway 5 map.png
Route 5
Begin Taungoo
Einde Hopong
Lengte 385 km
Route

Centrum.svg Taungoo Myanmar 1.svg

Centrum.svg Bawlakhe

Centrum.svg Loikaw

Centrum.svg Hopong Myanmar 4.svg

De Route 5 is een hoofdweg in Myanmar. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van het land, vanaf Taungoo tot Hopong en is circa 385 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 5 begint in het stadje Taungoo, zo'n 90 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Naypyidaw. Men kruist er de Route 1. Het eerste deel van de weg voert zo'n 100 kilometer oostwaarts, door een gebergte. Dit deel is erg bochtig. De weg stijgt naar zo'n 1.400 meter en loopt door zeer dichte jungle. Daarna daalt men af naar een rivierdal op 100 meter hoogte. Het grootste deel van deze route is onverhard. Daarna voert de weg noordwaarts door een serie steeds hoger gelegen valleien, tot circa 1.000 meter hoogte. De weg doet voornamelijk kleine dorpjes aan en is vrijwel nergens geasfalteerd. De Route 5 eindigt in Hopong op de Route 4.

Geschiedenis

In 2008 was een wezenlijk deel van het oost-westgedeelte van de Route 5 tussen Taungoo en Kemapyu nog onverhard, met name het hogere berggedeelte. Ook was in 2009-2011 het overgrote deel van het noord-zuidgedeelte onverhard. De Route 5 is daarmee het laagste wegnummer in Myanmar die overwegend niet geasfalteerd is.

Referenties


Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway