Q5 (Qatar)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Route 5 (Qatar))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Q5 / Route 5
Begin Doha
Einde As Salwa (KSA)
Lengte 98 km
Route

Doha

Furousiya Street

Industrial Area

Industrial Area

Road to Umm Said

Rawdat Rasid

Mukaynis

Umm Bab

desert areas

Al-Kiranah

coastal areas

As Salwa

De Q5 of Route 5, ook wel bekend als de Salwa Road is een autosnelweg in Qatar. De snelweg verbindt de hoofdstad Doha met As Salwa aan de grens met Saudi-Arabië. De snelweg is 98 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Q5.

De Route 5 begint in Doha en vormt de zuidwestelijke invalsweg. Het grootste deel in Doha is een stadsboulevard met 3 tot 4 rijstroken per richting en kruispunten in de vorm van grote rotondes. Pas aan de rand van Doha wordt de Route 5 een snelweg, en telt dan 2x4 rijstroken over de gehele lengte tot de Saudische grens. De enorme klaverbladen met rangeerbanen voor industrieterreinen zijn nogal een contrast met de overbelaste rotondes in Doha zelf, en de achtstrooks snelweg voert door leeg woestijngebied. Men kruist buiten Doha maar één belangrijke weg en dat is de Route 39, de snelweg naar Dukhan. Het laatste deel van de route voert langs de Perzische Golf, waarna het grote grensstation op de grens met Saudi-Arabië volgt. Precies op de grens versmalt de snelweg van 2x4 naar 2x2 rijstroken en voert dan verder richting de Saudische Route 95 die naar Al Hofuf loopt.

Geschiedenis

De Route 5 was oorspronkelijk een dubbelbaans weg met gelijkvloerse kruisingen. Tussen 2006 en 2009 is de weg buiten Doha drastisch verbeterd en verbreed naar 2x4 rijstroken en van ongelijkvloerse kruisingen en enorme klaverbladen voorzien.

In 2010 begonnen werkzaamheden om de Route 5 in Doha over 7 kilometer ongelijkvloers te maken, in elk geval tot aan de Route 1. Vier verkeerspleinen zijn van flyovers voorzien. De werkzaamheden zijn in 2013 afgerond en kostten 1,7 miljard QR, of circa € 340 miljoen.[1]

Referenties

Autosnelwegen in Qatar

Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q39Q141

Al Khor ExpresswayAl Wakrah BypassOrbital RoadHamad Port RoadRas Abu Abboud ExpresswayEast Industrial StreetIndustrial Area RoadLusail ExpresswayAl Rayyan RoadSabah Al-Ahmad Corridor

Doha Ring Roads: BCDEFG